Miklós Edit történelmet ír a Világkupa-döntőben

A szerdai lesiklás során először szerepel honfitársunk az alpesi sízők szezonzáró csúcsviadalán: Miklós Edit.

Deák Zsigmond
2015. 03. 18. 3:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdától vasárnapig a franciaországi télisport-paradicsomban, Méribelben rendezik az alpesi sí Világkupa-sorozat idei döntőjét. A terep ideális, 1450 méter magasságból kevés híján 3000-ig húzódik felfelé, 76 pályát és 53 felvonót tartalmaz, legutóbb két hete esett hó, de meg is maradt bőven (a hegyen két-, a völgyben egyméternyi) a megfelelően alacsony hőmérséklet miatt.

Persze a menőket értelemszerűen csak a fekete jelzésű, legnehezebb pályák érdeklik, pontosabban azok, amiket a számukra kijelöltek a versenyre. Közéjük tartozik honfitársunk, Miklós Edit is, aki első magyarként szerepel Vk-fináléban azok után, hogy tavaly egy paraszthajszállal lemaradt róla. A csíkszeredai születésű 26 éves kiválóság, a tavalyi szocsi olimpia hetedik helyzettje számára nem ismeretlen a terep, hiszen két évvel ezelőtt már siklott rajta, s akkor a 26. helyen végzett. Most az első méribeli tréningen a 12., a másodikon a 16. lett, ami a formáját tekintve jót jelent, egyébként pedig túl sokat mégsem. Hiszen ha csupán a legutóbbi Vk-viadalát nézzük, másfél hete a németországi Garmisch-Partenkirchenben a részidők alapján a dobogóért harcolt, de a végén kissé sokat kockáztatott, s kiesett. Ennek ellenére Miklós a 20. pozícióból bekerült a női lesiklás legjobb 25 versenyzője közé, s egyben a méribeli Vk-döntőbe.

Nyilván nem véletlenül, hiszen a St. Moritz-i Vk-versenyen felállhatott a dobogó alsó fokára, az egyesült államokbeli világbajnokságon pedig hazánk eddigi legjobb eredményeként a 13. helyen ért célba.

A honi síszövetség honlapján nem is titkolta elégedettségét a szezonzáró csúcsviadal előtt: „Ez életem első Világkupa-fináléja! Szuper érzés!” A pályáról a következőket mondta: „Jó, nagyon tetszik! Szép, tágas ívei vannak, vagyis igazi lesiklópálya.” Amelyen a miheztartás végett az első tréning második mérőpontjánál ő érte el a legnagyobb sebességet Reméljük, gyorsaságát megtartja a szerda délelőtt fél tizenkettőkor kezdődő futamra is (tévé: Eurosport).

Előtte kerül sor a férfiak hasonló számára, csütörtökön mindkét nem szuper-G futamaira, pénteken a csapatversenyre, szombaton a férfi óriás műlesiklásra és a női szlalomra, vasárnap pedig a férfiszlalomra és a női óriás műlesiklásra. Itt lesz a sportág színe-java, természetesen az összetett pontverseny élén álló két osztrák klasszis, Anna Fenninger (nők) és Marcel Hirscher (férfiak) is, de ezúttal szokatlan módon nekünk, magyaroknak szintén lesz némi izgulni valónk a havas száguldás során.

Az összetett Világkupa állása, nők, 28 futam után (még négy van hátra):
1. Anna Fenninger (osztrák) 1341,
2. Tina Maze (szlovén) 1311,
3. Mikaela Shiffrin (amerikai) 900;

férfiak, 33 verseny után (még négy van hátra):
1. Marcel Hirscher (osztrák) 1248,
2. Kjetil Jansrud (norvég) 1084,
3. Alexis Pinturault (francia) 898.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.