Műteni kell klasszisunkat, akár vissza is vonulhat

A kötöttfogású birkózók magyar nagydíján megsérült Módos Péter vállát műteni kell, ez az éve biztosan elúszott.

Deák Zsigmond
2015. 03. 13. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlzás lenne a szerencse kegyeltjének tekinteni Módos Pétert, hiszen birkózó-pályafutását folyamatosan súlyos sérülések szegélyezték. Ehhez képest kész csoda – s mindent elmond tehetségéről, elhivatottságáról –, hogy így is olimpiai és világbajnoki bronz-, valamint Eb-ezüst- és bronzérmet szerzett.

Legutóbb múlt vasárnap a szombathelyi Birkózó Magyar Nagydíjon – ahol tavaly a könyöke ugrott ki – érte a balsors, vezető pozícióban a többször műtött bal válla adta meg magát.

Struhács György szakágvezető már akkor jelezte, rosszat jelent egy ilyen rendszeres sérülés, de a pontos diagnózishoz meg kellett várni az mr-vizsgálatot és az orvosi konzultációt. Miután ez megtörtént, beszéltünk a Kertvárosi SE kiválóságával, aki érdeklődésünkre közölte: „Béres doktor megnézett, és kiderült, hogy sajnos megint meg kell műteni a bal vállamat, immár negyedszer. Remélem, minél hamarabb sor kerül rá, egy vagy két héten belül. Az ízületi gyűrű széle teljesen elkopott, ezért járkál ki-be a vállam. Az operáció után három hónapig semmit sem csinálhatok, utána kezdhetek vele újra mozogni, ez a versenyzés szempontjából legalább fél év kihagyást jelent. A szeptemberi vb-nek tehát annyi, ez az év már elment.”

Az 59 kilós birkózó leghamarabb a jövő év eleji olimpiai kvalifikációs viadalokon léphet szőnyegre nemzetközi szinten, ha addigra össze tudja drótozni magát. „Megtört vagyok, mert megint közbejött egy sérülés, így a jól sikerült alapozás után ismét visszafelé haladok, nem előre. Szeretném folytatni a pályafutásomat, de reálisan nézem a dolgokat: ha a műtét és a lábadozás után sem lesz jó a vállam, akkor ki kell majd mondanom, hogy itt a vége.”

Struhács György így elemezte a 27 éves sportoló esélyeit: „Azt beszéltük meg Petivel, hogy miután újra edzhet, s látjuk, milyen állapotban van, hogyan viselkedik a válla, milyen a tömege, az ereje, akkor majd döntünk a jövőjéről.” A szakágvezető hozzátette, tapasztalatai szerint egy ilyen problémát követően körülbelül egy év kell, hogy a birkózó ismét versenyezhessen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.