Nagydíj a bélgondokkal küzdő Lőrinczék nélkül

A hétvégi szombathelyi kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíjat kihagyják legjobbjaink közül a Lőrincz fivérek.

Deák Zsigmond
2015. 03. 06. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a mieink közül egyedül Lőrincz Tamás (71 kg) nyert itthon, öccse, Viktor (85), valamint Bácsi Péter (80) és Varga Ádám (98) bronzérmes lett. Az év tovább része diadalmenettel telt, Bácsi világ- és Európa-bajnoki aranyérmet szerzett, az idősebb Lőrincz fivér az Eb-n diadalmaskodott, a vb-n testvérével együtt a dobogó aljára állhatott fel. Idén januárban aztán vezetői szinten zajlott nagy csata, amelynek végén a sportág legendáját, Hegedüs Csabát 23 év regnálás után Németh Szilárd váltotta a honi szakszövetség elnöki székében.

Idén 27 ország közel 240 kötöttfogású birkózója lép majd szőnyegre a vasi megyeszékhelyen. Egyikük Kiss Balázs, 2009 világbajnoka, 2013 vb-bronzérmese.

A 98 kilós kiválóság érdeklődésünkkor hirtelen meg sem tudta mondani, hány Magyar Nagydíjat nyert már. „Legalább hármat, de lehet, hogy ötöt is... Az biztos, hogy tavaly nem tudtam indulni vállsérülés miatt, s a fiataljaink jól birkóztak, már ott lihegnek a nyakamon. Aztán a tavalyi vb-t is ki kellett hagynom egy másik sérülésből kifolyólag, de most, lekopogom, minden rendben. Nagyszerűen sikerült a felkészülés, a tatai nemzetközi edzőtáborban annyi partnerem volt, hogy ki se tudtam aknázni. A súlyom is megfelelő, hiszen idén egyszer már hoznom kellett, s azóta nem engedtem el. Persze a két kiló engedmény is jól jön. Eljön többek között a veterán egyiptomi olimpiai bajnok Gaber is, úgyhogy nehéz dolgom lesz.”

Kiss mellett Bácsi Péter számít a hazai favoritok közé, a két Lőrincz sajnos nem indul, mert Viktor nemrég vakbélműtéten esett át, Tamás pedig pár napja bélfertőzést kapott, no meg infúziót, de nem jött teljesen rendbe. Struhács György, a válogatott szakágvezetője ennek ellenére optimista: „Az előző szombathelyi versenyhez hasonlóan a mostani is erős lesz, sőt, létszámában még erősebb, nagyobb, 66 kilóban például több mint negyvenen indulnak, jellemzően az olimpiai súlycsoportok zsúfoltak. Bár Tomiék sajnos nem szerepelhetnek, nélkülük is sokat, mondjuk két első helyet várok a mieinktől. Az irániak ezúttal nem a legjobbjaikkal jönnek, de náluk kőkemény a második vonal is, minden más nemzet az elsővel képviselteti magát.”

A viadal szombaton és vasárnap zajlik majd, az első napon a páros kategóriák döntőit 18, a másodikon a páratlanokét 13 órakor rendezik. S az is páratlan hír, hogy március 8., nőnap alkalmából a hölgyek ingyen tekinthetik meg az eseményt. A kigyúrt, izmos férfiak küzdelmei és remélt magyar sikerek talán nem csak őket hozzák lázba. Németh Szilárd, a szövetség elnöke legalábbis azt mondta, reméli, hogy nemcsak a versenyzők, hanem a nézők körében is népszerű lesz a sportág legnagyobb hazai eseménye. S Lőrinczék sem esnek ki sokáig a felkészülésből, egy hónap múlva Törökországban újra csatasorba állnak egy ottani nemzetközi viadalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.