Räikkönen május 1-jén beugrik a Várkert Bazárba

Danyiil Kvjat, Sébastien Loeb, Yvan Muller, „Pechito” López és Michelisz Norbert is köröz a belvárosban.

2015. 03. 12. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Nagy Futamnak immár hagyománya van, s minden alkalommal egyre színesebb a résztvevők palettája – szögezte le a Hungaroring Sport Zrt. sajtótájékoztatóján Gyulay Zsolt elnök-vezérigazgató. – Ennek a rendezvénynek az a célja, hogy közelebb hozzuk a technikai sportokat a szurkolókhoz, ami az utóbbi évek tapasztalata alapján sikerül is. Az idén kétségkívül az jelenti a legnagyobb szenzációt, hogy két Forma–1-es csapat is elfogadta a meghívásunkat. A Red Bull versenygépét a fiatal Danyiil Kvjat vezeti majd, a Ferrari pedig aktív világbajnokát, a hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvendő Kimi Räikkönent (nyitóképünkön) delegálta az eseményre. De megmutatja magát a túraautó-világbajnokság komplett mezőnye, kiváló műrepülőinkről már nem is beszélve, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk: világbajnokok egész sora tölti majd meg izgalommal Budapest belvárosát ezen a napon” – mondta el Gyulay Zsolt, aki azt is elárulta, hogy az esemény központja a Várkert Bazár lesz, onnan indulnak a versenyzők a Lánchíd utcán a Clark Ádám tér irányába, oda-vissza áthajtanak a Lánchídon, majd pedig a budai alsó rakparton folytatják a száguldást a körülbelül 4000 méter hosszú „pályán” a Lánchíd és az Erzsébet híd között.

A Hungaroring által szervezett csütörtöki sajtótájékoztató egyik érdekes momentuma volt, amikor levetítették azt a két videoüzenetet, amelyet Kimi Räikkönen és Danyiil Kvjat küldött a magyar újságíróknak és a drukkereknek. „Nagyon boldog és izgatott vagyok, hogy részt vehetek a Nagy Futamon a Scuderia Ferrari képviseletében, s biztos vagyok a rendezvény sikerében. Mindig különleges élmény Forma–1-es autót vezetni egy ilyen érdekes környezetben, mint amilyen Budapest belvárosa. Tudom, hogy a budapesti emberek egyszerűen megőrülnek a Ferrariért és a Forma–1-ért, és mindent megteszek, hogy szórakoztassam őket!” – mondta el a betanult szöveget faarccal a 2007-es világbajnok finn pilóta, aki 2012-es, vagyis „hangos” Ferrarit vezet majd.

„Hello Budapest, remélem minden oké ott – üzent már az ausztrál idénynyitó futam helyszínéről a Red Bull-istálló pilótája, Danyiil Kvjat. – Nagyon várom, hogy ott legyek, és elkezdődjön a show, amelyet remélhetőleg élveznek majd. Ami engem illet, nagyon szeretem Budapestet, nagyszerű város, sok szép emlék köt oda. Az is nagyon jó lesz, hogy nem a megszokott módon közlekedhetek majd a Forma–1-es autóval. Találkozunk május elsején Budapesten, hogy szórakozzunk egy jót!”

A Forma–1-es versenygépek két alkalommal hajtanak végig a négy kilométer hosszú versenypályán, de a Nagy Futam további programokat is kínál. A délelőtti légi bemutatón részt vesz a Magyar Honvédség,  ejtőernyősök helikopterből a Dunán rögzített pontonokra ugranak (amennyiben az időjárás engedi), eljön a Flying Bulls, a Red Bull különleges repülős alakulata, bemutatót tart Besenyei Péter, Veres Zoltán és Illés Tamás – mindhárman hazánk műrepülő-világbajnokai.

„Már korábban is hatalmas közönségsikert aratott a Nagy Futam elnevezésű légi és földi parádé, amely vitathatatlanul a főváros legexkluzívabb területét, a Lánchidat és környékét veszi birtokba. A Budapest belvárosában rendezendő káprázatos légi- és aszfaltshow megvalósítását a hatóság a maga eszközeivel támogatja, és a rendezvény engedélyezésekor kiemelt figyelmet fordít majd a légi közlekedés biztonságára” – nyilatkozta Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke, aki hangsúlyozta, a főváros legszebb szakaszán rendezett bemutató növeli Magyarország turisztikai ismertségét, egyúttal valóban elsőrangú szórakozást kínál a nézőknek.

Az autós bemutató sem csupán az F1-esek száguldásából áll majd, láthatnak a nézők Nascar-autót, jönnek a túraautó-világbajnokság sztárjai, a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb, a négyszeres túraautó-világbajnok Yvan Muller, no meg a címvédő „Pechito” López. A magyar topversenyzők közül a csütörtöki sajtótájékoztatóra elfogadta a meghívást Michelisz Norbert, a túraautó-világbajnokság magyar pilótája, Besenyei Péter műrepülő-világbajnok és Kiss Pál Tamás, az AutoGP-sorozat tavalyi ezüstérmese, akik mind örömmel mondtak igent a felkérésre, hogy részesei legyenek a május 1-jei programnak.

Michelisz Norbert: „Tavaly remekül éreztem magam a Nagy Futamon, ezért nagyon örülök, hogy idén is részese lehetek. Számomra egyébként is rendkívül izgalmas lesz ez a hétvége, egyrészt mert mindig jó érzés találkozni a szurkolókkal, másrészt mert talán a Nagy Futam még több embert győz meg arról, hogy jöjjön el a Hungaroringre másnap és harmadnap, hiszen akkor rendezik a túraautó-vb magyar futamát, ami, talán mondanom sem kell, különleges helyet foglal el a szívemben.”

Besenyei Péter: „Az ilyen események mindig nagyon jók, mert a technikai sportokat – a Forma–1-et és a Red Bull Air Race-t is – közel hozzák az emberekhez. A Nagy Futam az idén is látványosnak ígérkezik, úgyhogy érdemes lesz kilátogatni a Duna-partra.”

Kiss Pál Tamás: „A Nagy Futam a versenyzőknek és a nézőknek is jó. Nekünk azért, mert különleges élmény gumit füstölni a Lánchídon, ezt csak nagyon kevés ember, nagyon kivételes esetben élheti át – engem például tavaly végig rázott a hideg közben –, a nézőknek pedig azért, mert csak egy nagyobbat kell sétálni, hogy ebben a különleges élményben részük legyen, és ilyen közel még a Hungaroringen sem kerülhetnek a versenyautókhoz.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.