Robbanthatunk a bakui miniolimpián

A cél az éremtáblán és a pontversenyben a legjobbak között zárni.

2015. 03. 04. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kontinensünkön 1991 óta kétévente megrendezik EYOF-ot, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, felnőtt szinten viszont csak idén debütál az első multisportesemény, az Európai Játékok, ami a nagy hagyományokkal bíró Ázsiai Játékokkal és a Pánamerikai Játékokkal említhető egy lapon. Az azeri fővárosban június 12. és 28. között mintegy hatezer sportoló méreti meg magát hivatalosan húsz sportágban, de valójában huszonhétben, ha például a tornában külön nézzük a szertornát, a ritmikus sportgimnasztikát vagy a sportaerobikot, és a „vizes” sportágakat sem vesszük egy kalap alá.

A multisportesemény rangját emeli, hogy tizenkét sportág eredményei a Rio de Janeiró-i olimpiai kvalifikációba is beleszámítanak, sportlövészetben, triatlonban és asztaliteniszben a győztesek konkrétan kvótát is szereznek. A cselgáncsverseny pedig a sportág hivatalos Európa-bajnoksága lesz – szintén a kvalifikációs sorozat állomása –, amelyen a női 48 kg-ban Csernoviczki Éva címvédőként léphet tatamira. Válogatottunkban ott lesz a Londonban olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós (73 kg) is. (Nyitóképünkön Ungvári az Eb-ezüstérmes sportaerobikos Lendvay Dórával.)

Bár a női asztaliteniszezők világranglistáján jelenleg 17. Póta Georgina a helyezése alapján szinte biztos, hogy kijut az olimpiára, elárulta, ő is elindul Bakuban. A sajtótájékoztatón kajak-kenu válogatottunk szövetségi kapitánya, Storcz Botond megerősítette, hogy a legerősebb csapatunkkal, olimpiai és világbajnokokkal utazunk, de névsorral még nem szolgált, hiszen még a válogatók előtt vagyunk. Birkózásban a szabadfogású és női válogatottunk ugyancsak harcba küldi a legjobbjait – a karfiolfülűek a vb-bronzérmes Barka Emesével képviseltették magukat –, és a kötöttfogásúak között is akadnak olyanok, akik itthon súlycsoportjuk első számú versenyzői.

Több sportágban tehát meglehetősen erős mezőny jön össze Azerbajdzsánban. Atlétikában ugyanakkor a kontinens harmadik divíziójában szereplő országok csapatai indulhatnak – mi nem –, s a kiírás értelmében vízilabdában és úszásban az utánpótlás korosztály képviselői ugranak be a medencébe.

„A legutóbbi bakui látogatásunkról abszolút pozitív benyomásokkal tértünk haza, az azeriek nagyon készülnek az Európai Játékokra. Csak a legnagyobb elismeréssel szólhatunk az elmúlt két és fél évben elvégzett munkájukról. Mondhatjuk, hogy szinte olimpiai körülményeket teremtenek, ami persze nem meglepetés, hiszen kétszer is pályáztak az ötkarikás játékok megrendezésére. Ami bennünket illet, útban Rio felé az Európai Játékok fontos állomás számunkra, így nagy létszámú és erős csapattal megyünk Bakuba, s bizakodunk, hogy az éremtáblázaton, illetve a nemzetek pontversenyében a legjobbak között zárunk” – fogalmazott Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, akit olyannyira lenyűgöztek az azeri előkészületek, hogy a beszámolójában egy ízben nyelvbotlással a nyárra maga is olimpiát vizionált Bakuba



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.