Miklós Edit tartja magát az olimpiai aranyéremhez

Miklós Edit, a legjobb magyar alpesi síző, aki az MTK-nál az Év sportolója lett, tartja magát a céljaihoz.

Deák Zsigmond
2015. 04. 11. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a klubszíneket nézzük, a nőknél Vasas (Hosszú Katinka), Újpest (Kozák Danuta), MTK (Miklós Edit), a férfiaknál Újpest (Berki Krisztián), Ferencváros (Bácsi Péter), Dobó SE (Pars Krisztián) lett a 2014-es Év sportolója-választás dobogós sorrendje.

Ebből logikusan adódhat, hogy az MTK-nál a kiváló alpesi síző nyerte el a hasonló címet, noha ezúttal nem a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) háromszáz tagja, hanem a kék-fehér egyesület elnöksége döntött így. Ettől függetlenül mindkét elismerést – a hozzá járó nyaklánccal, illetve plakettel – tegnap és egyszerre vehette át a 27 éves kiválóság, hiszen a decemberi Sportcsillagok Gálája alatt épp a Világkupa-versenyeket járta.

Laudációjában Deutsch Tamás, az MTK elnöke kiemelte, egyhangú döntés született, s külön örült annak, hogy egyrészt hölgy kapta a díjat, másrészt, hogy személyében a határokon átívelő, Kárpát-medencei nemzeti közösség csíkszeredai szülötte lett a patinás pesti klub kitüntetettje. Pajor-Gyulai László, a MSÚSZ elnöke azt emelte ki, hogy jellemzően vizes sportágak képviselői, úszók, kajakosok jutnak fel a dobogóra, de Miklós Edit esetében is csak a halmazállapot változott. Azért azt gyorsan szögezzük le, hogy az Év sportolója-választás 1958 óta tartó történetében most először került alpesi síző, sőt, egyéni téli sportoló a legjobb három közé.

– Számított rá tavaly év végén, hogy a legjobbak közé kerül ezen a rangos hazai voksoláson? – kérdeztük Miklós Editet a díjátadó után.
– Nem igazán, inkább csodálkoztam, de nagyon örültem neki, felemelő érzés, hiszen ebben az országban annyi olimpiai, világ- és Európa-bajnok található. Köszönöm a díjakat, sokat számítanak, nagyra értékelem őket, növelik a motivációmat. Már a tavalyi szezonom is jól sikerült, de legutóbb még egy lapáttal rátettem. A Világkupa-verseny harmadik helye a szakágunkban nagy eredménynek számít, nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem a keleti országoknak is, régóta nem akadt lesikló érmesük.

– Önnel kapcsolatban folyamatosan úgy fogalmazhattunk, hogy sporttörténelmet írt, de a jövőben ez éppen a saját sikerei miatt lesz nehezebb.
– Nem baj, a céljaim ettől még nem változtak, egyre jobb akarok lenni, olimpiai aranyérmet nyerni. Kemény fából faragtak, a rossz dolgokat feldolgozom és mindig előre nézek, a következő célra, a következő kapura koncentrálok.

– Ha már rossz, ujj-, majd térdműtéten is átesett nemrég. Most hogy érzi magát?
– Köszönöm, jól. Folyamatosan fájdogált a lábam, több versenyt ki kellett hagynom miatta, de kedvezően jött ki a műtét az idény végére. Tart még a rehabilitáció, gyógytornára járok, biciklizek, lépcsőzök, május végétől már edzhetek rendesen. Valószínűleg Ausztriába és Svájcba megyünk, ez eddig bevált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.