Sérüléshullám után tér vissza az Európa-bajnok

Földházi Zsófia boldog, hogy itt a tavasz s hogy visszatérhet a világszintű öttusa vérkeringésébe.

Deák Zsigmond
2015. 04. 03. 2:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fáradásos törés, mononukleózis, keresztszalag-szakadás: csoda, hogy Földházi Zsófia sérülései, betegségei „között” az utóbbi két évben felnőtt Európa- és korosztályos világbajnokságokat tudott nyerni. A magyar öttusa még mindig csak 22 esztendős üdvöskéje jövő héten tér vissza sportága nemzetközi vérkeringésébe.

– Zavarhatom, véget ért már az úszóedzése?
– Igen, kint vagyok a vízből.

– Ezt mondhatjuk átvitt értelemben is? Legalábbis erre utal, hogy Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány elmondása szerint indul a jövő heti római Világkupa-viadalon.
– Nagyon remélem, hogy így lesz, de én már az év elején jeleztem, hogy mindenképpen vegyék meg a repülőjegyet Rómába, nehogy véletlenül lemaradjak. Jártam már ott edzőtáborozni és turistaként is, nagyon tetszett, boldog vagyok, hogy visszatérhetek.

– Jól gondolom, hogy ez a boldogság nemcsak az Örök Városnak szól, hanem annak is, hogy végre újra magas szinten versenyezhet?
– Így van, nemzetközi szinten a tavalyi junior vb volt az utolsó, amit befejeztem.

– Menjünk még egy évet előre, hiszen 2013-ban berobbant a felnőtt mezőnybe az egyéni Európa-bajnoki címével. Utána kezdődött a kálváriája, bár már korábban is küszködött például fáradásos töréssel.
– Az az idény még rendben lement, de tavaly az említett junior vb után belázasodtam. Azt hittem, hogy csak kimerültem, de három-négy nap után le kellett mondanom az amerikai Világkupa-döntőt. A leletek alapján megállapították, hogy mononukleózisom van, két hónapra le kellett állnom. A felnőtt vb-n viszont gyakorlatilag orvosi előírást megszegve elindultam. Minden nagyszerűen ment egészen addig, míg a vívás során háromszor összeestem a páston, elszakadt a keresztszalagom. Így utólag mégsem bánok semmit, mindennek megvan a maga oka, megjártam pozitív és negatív szélsőségeket, s most újra itt vagyok. A felkészülésem nagyszerűen sikerült, ha nem lett volna a sérülésem, akkor sem lehetnék jobb formában.

– Ezt jelezte nemrég a Budapest-bajnokság megnyerése is?
– Még soha nem örültem ennyire itthoni versenynek, ráadásul a sportágak külön-külön is jól sikerültek, ez egy kiváló útmutatásnak számított, megtudtam, hogy nagyjából hol állok. Ám nekem nem a magyar utánpótláshoz, hanem a legjobb külföldiekhez kell mérnem magam, ez történik meg most Rómában.

– Mire véli, hogy a Világkupa-sorozat eddigi állomásain nem igazán brillíroztak a magyarok?
– Most kezdődött meg az olimpiai kvalifikációs időszak, mindenki elindul, több korosztály jelenik meg, akad, aki szülés után tér vissza. A mieinket, így például Kovács Sacit sérülések is sújtották, de úgy gondolom, vannak biztató jelek. Az igaz, hogy viszonylag kevesen vagyunk válogatott szinten ütőképesek, számomra most felesleges tervezgetni ide-oda, arra várok, hogy újra bizonyítsak. Egyéni sportág, egyéni helyzet, s úgy látom, nem maradtam le semmiről.

– Mivel lenne elégedett Rómában?
– Előbb meg kell csinálni a selejtezőt, majd ha sikerül, a döntőt, de a lovaglás előtt amúgy sem szabad megszólalni. Magamhoz képest akarok tisztességes versenyt végigvinni, tapasztalatot gyűjteni a vb-re és az Eb-re. Érdekes módon számomra idén utóbbi lesz a fontosabb: egyrészt, mert ezt koronát egyszer már megszereztem, másrészt, mert több olimpiai kvótát ad, harmadrészt később lesz, és addigra testileg-lelkileg teljesen összeszedem magam. De már most boldog vagyok, hiszen itt a tavasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.