A Balti-tenger partján kezdik az Eb-t Nagy Lászlóék

A férfikézilabda-válogatott a dán, az orosz és a montenegrói csapattal került azonos csoportba.

MTI
2015. 06. 19. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki, krakkói sorsoláson az is kiderült, hogy Talant Dujshebaev szövetségi kapitány együttese Gdanskban játssza a csoportmérkőzéseit. A kvartettből az első három jut tovább a középdöntőbe.

A dánok a világ közvetlen élvonalához tartoznak, a londoni olimpián hatodikok, a két évvel ezelőtti Eb-n ezüstérmesek, a januári, katari vb-n pedig ötödikek voltak. Az oroszok már nem olyan erősek, mint korábban, a legutóbbi vb-n csak a 19. helyen zártak, a 2014-es dániai Eb-n pedig éppen a magyarok mögött, a kilencedikek lettek. A montenegróiak a vb-ről és az olimpiáról lemaradtak, míg a legutóbbi kontinensviadalon az utolsó, 16. helyen végeztek.

Az olimpiai negyedik, Eb-nyolcadik magyar válogatott számára roppant fontos, milyen eredménnyel zár az Eb-n, hiszen lemaradt az idén januárban rendezett katari világbajnokságról. Emiatt már csak a kontinensviadalról tud olimpiai selejtezőt érő helyezést elérni.

A vb és az Eb összevetésén derül ki, hogy mely csapatok jutnak el a jövő áprilisban esedékes kvalifikációs tornákra. Az Eb-ről az aranyérmes egyből olimpiai kvótát szerez, ha a világbajnok franciák nyernek, akkor az ezüstérmes. A magyarok akkor jutnak el selejtezős tornára, ha a svéd, szlovén, szerb, orosz, norvég, macedón, izlandi, montenegrói és fehérorosz együttes közül legfeljebb egy végez előttük.

Az Eb csoportok:
A csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia
B csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia
C csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia
D csoport (Gdansk): Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró

Az Eb-t január 15. és 31. között tartják. A csoportküzdelmekre Krakkóban, Katowicében, Wroclawban és Gdanskban kerül sor. A középdöntő Krakkóban és Wroclawban lesz, az elődöntőnek, a bronzmérkőzésnek és a finálénak Krakkó ad otthont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.