Kárász párosban is nyert – feladták az olimpiai bajnokok

Újabb meglepetéseket hozott a kajak-kenusok szegedi világbajnoki válogatóversenye.

Lipiczky Ágnes
2015. 06. 06. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kárász Annának ezúttal nem volt gondja a formaidőzítéssel. A szegediek fiatalja tökéletesen felkészült az első világbajnoki válogatóversenyre. Azok után, hogy pénteken legyőzte K-1 500 méteren a szám olimpiai és világbajnokát, Kozák Danutát, K-2 500 méteren Vad Ninettával is behúzták a győzelmet. A második helyen a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina duó zárt, míg Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa párosa 200 méter megtétele után egyszerűen megállt a pályán – meglehet ez volt az olimpiai bajnok duó utolsó közös fellépése.

Kárász az első fordulót követően pillanatnyilag úgy áll, hogy minden 500 méteres számban érdekelt lehetne a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, ha a válogatási elvek engednék ezt, de a minél több olimpiai kvóta megszerzése érdekében bizonyos számokban nincs lehetőség a duplázásra.

– Nem voltam még ilyen helyzetben sosem. Megnyugtató számomra az egyes és a páros siker is, amelyek jó belépőt jelentenek a négyesbe is – nyilatkozta a versenyt követően Kárász Anna, aki – bár társa, Vad Ninetta nem szerepelt jól a pénteki egyesben – bízott a páros sikerében.

A második helyen záró egység tagjai nem voltak túl boldogok az eredménnyel, főként Szabó Gabriella, aki lelkileg nehezen élte meg ezt a hétvégét.

– Úgy tűnik, ezúttal nem tudom átlépni a saját árnyékomat, ezt kellene a második válogatóig valahogyan megoldanom. Sajnos nem tudom azt a rengeteg sok munkát kiadni magamból, amit az elmúlt hónapokban szívvel-lélekkel elvégeztem. Szerencsére nem a mélyből kell építkezni, mindössze 56 ezrednyi különbséget kell kiküszöbölni, de mindezt egy világbajnok páros ellen – mondta Szabó Gabriella.

A férfiaknál három olimpiai szám került szombaton fókuszba. Férfi C-1 1000 méteren Vajda Attila nyert Vasbányai Henrik előtt, aki ugyan 800 méterig uralta a pályát, ám olimpiai bajnok riválisa akkor úgy otthagyta őt, hogy képtelen volt reagálni rá.

– Erős rajtot vettem, és végig próbáltam tartani a lépést Henrikkel, ő volt a nyulam, ment előre, nekem pedig összejött az indítás a végén. Jó időt is lapátoltam, sikerült 3:50 alatt beérni, így nagyon elégedett vagyok ezzel a döntővel – értékelt Vajda Attila a versenyt követően.

– Én pedig arra számítottam, hogy feladja Attila. Nyolcszáz méterig úgy éreztem, hogy uralom a versenyt, és egyáltalán nem számítottam rá, hogy a végén ekkorát tud indulni. Egyszerűen másik sebességbe kapcsolt, se fizikálisan, se mentálisan nem tudtam reagálni rá – nyilatkozta Vasbányai.

A férfiak K-1 1000 méteres versenyében az olimpiai ezüstérmes négyes tagjai osztoztak a dobogón: ezúttal Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Pauman Dániel volt a sorrend.

– Nagyon jól sikerült eljönni a rajtból, 500 méternél már egy hajóval a mezőny előtt voltunk, de láttam, hogy Zoli jön fel rám, sőt a végén utol is ért, de vissza tudtam verni a támadását – idézte vissza a versenyt Tóth Dávid, míg Kammerer Zoltán arról beszélt, milyen jó előjel, hogy a négyesből hárman is a dobogón tudtak zárni. „Ez a legjobb, ami megtörténhetett. Sokkal jobb másodiknak lenni egy csapattársam mögött, mintha én nyertem volna és a többiek az ötödik-hatodik helyen zárnak.”

Férfi K-1 200 méteren Dudás Miklós a sprintszámhoz képest nagy fölénnyel győzte le a párosban már egy válogatót nyerő Molnár Pétert és Tótka Sándort, pedig ahogy fogalmazott a versenyt követően, még csak nyolcvanszázalékos a felkészültségi állapota.

És hogy a nem olimpiai számokról is szó essék: női K-1 1000 méteren nyolc század döntött Fazekas-Zur Krisztina és Medveczky Erika között, C-2 200 méteren Lantos Ádám és Nagy Péter párosa győzött, női C-1 200 méteren a győri lányoknál „átrendeződött” az eddig megszokott felállás: ezúttal Takács Kincső nyert Balla Virág és Lakatos Zsanett előtt, míg női K-2 1000 méteren a szolnokiak duója, Sarudi Alíz és Bodonyi Dóra volt a leggyorsabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.