Risztov boldog, Gyurta elégedett

A nőknél Risztov Éva második, a férfiak versenyében Gyurta Gergely negyedik lett a nyílt vízi úszó világkupán.

MTI
2015. 06. 20. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Risztov, a 2012-es londoni olimpia bajnoka a Balaton 21 fokos vízében rendezett 10 kilométeres viadalon végig az élbolyban haladt, többnyire vezetett, a záró szakaszban azonban hárman is elé kerültek. A hajrában viszont nagyot küzdött a magyar versenyző, akit végül csak a táv 2013-as világbajnoki ezüstérmese, a brazil Ana Marcela Da Cunha előzött meg. „Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jó versenyben és ennyire jó mezőnyben lettem második. Ezzel az eredménnyel elégedett lennék a világbajnokságon is” – mondta Risztov.

A férfiaknál – szintén vb-erősségű mezőnyben – Gyurta Gergely a négyszer 2 és fél kilométeres körökben rendre az élen úszott, nagy iramot diktálva. A befejező szakaszban többen is megelőzték, a hetedik helyről azonban vissza tudta küzdeni magát, s kevés hiányzott neki a dobogós helyezéshez. A győzelmet a brit Jack Burnell szerezte meg. „Elégedett vagyok, hiszen legjobb magyarként kvalifikáltam magam az augusztusi kazanyi vb-re” – értékelt Gyurta.

A profik viadalát követően az amatőrök vállalták a megméretést a 2017 méteres távon, a Samsung Olimpiai Úszófesztivál keretében.

Az úszás napját megnyitó Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy a világ úszósportja felfedezte magának Balatonfüredet. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke hangsúlyozta, a résztvevők immár hazajönnek Füredre, ahol ötödször tartanak nagy nemzetközi viadalt, bár egyértelmű, hogy mindenki már a hetediket, a 2017-es magyarországi világbajnokságot tartja szem előtt.

Cornel Marculescu, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA igazgatója, rendkívül elégedetten értékelte a látottakat: „A Gyárfás Tamás vezette magyar szervezők szokás szerint bebizonyították, hogy kiválóan értenek a versenyrendezéshez. Úgy gondolom, minden adott, hogy két év múlva nagyszerű világbajnokságot rendezhessünk ugyanitt – jelentette ki. – A helyszín lenyűgöző, a Balaton csodálatos hely, nagyon sokan ismerik, 2017-ben pedig még többen csodálják majd meg az egész világon”.

A sportvezető hozzátette: „Tisztában vagyok azzal, hogy a budapesti uszoda felépítése a legnagyobb kihívás, de a miniszterelnök úr nekem személyes garanciát adott arra, hogy minden rendben lesz”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.