Kövér Márton aranyérmes a győri vébén

Csay Renáta és Boros Adrián pedig ezüstérmet nyert.

Lipiczky Ágnes
2015. 09. 12. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lelke talán fájt, a szíve talán vérzett Csay Renátának, de az utolsó futószakaszon még volt ereje kiinteni az őt éltető nézőknek a győri maraton világbajnokságon. A sportág 15-szörös világbajnoka ekkor már vert helyzetben volt a cseh Anna Koziskovához képest, és ekkor már tisztában lehetett vele, hogy elúszott a várva várt győzelem, pályafutása 16. aranyérme. Riválisa az ötödik futószakasz előtt hihetetlen energiákat mozgósítva vette át tőle a vezetést, és olyan jól beosztotta erejét, hogy behozhatatlan előnyre tett szert. Hogy min múlott Csay sikere?

Talán az első körön, amikor megismételte a kenus Lakatos Zsanett és Takács Kincső pénteki hibáját, és a célzónán átevezve akart továbbhaladni. A versenybíróság ezért 15 másodpercre a büntetőzónába küldte Csayt, aki a második körben óriásit lapátolva zárkózott fel ismét az élbolyhoz. Ez az extra „mutatvány” pedig rengeteget kivett belőle, a nézők lelkesedése is belehajszolhatta őt abba, hogy gyakorlatilag eltaktikázta a versenyét. Ugyanakkor minden porcikájával megélte ezt a fantasztikus hangulatot, s a célban őszintén tudott mosolyogni és örülni az ezüstjének is.

„Tudok mosolyogni, de azért vegyes érzések kavarognak bennem – mondta Csay Renáta. – Nem az ezüstért jöttem, de ahogyan alakult a verseny, azt kell mondjam, ennek a második helynek is örülnöm kell. Volt olyan szakasza a versenynek, amikor úgy éreztem, le sem tudom majd evezni a távot, nagyon görcsöltek az izmaim, és azt még ki kell elemezni, hogy ez mitől lehetett. Hogy a tizenöt másodperces büntetésen múlt-e? Annyiban igen, hogy gyorsan zárkóztam fel, és a következő körre már viszonylag nagy előnyben szálltam ki a futószakaszon. Azt gondoltam, itt még jobban megnyomom, elmegyek a mezőnytől, de lehet, hogy még várnom kellett volna legalább egy kört. Bízom benne, hogy a párosra össze tudom szedni magam, mert szeretném a páromat és a magyar közönséget is megörvendeztetni egy arannyal.”

Kövér Mártonnak ez már szombaton sikerült, pályafutása során másodszor lett egyéni világbajnok, méghozzá egy nagyon taktikus, érett csata után. A világbajnokság előtt edzője, Martinkó Gábor még arról beszélt, hogy a robbanékonyság lesz, lehet a kulcsa ennek az aranynak. És így is lett. Kövér Márton végig fej fej melletti csatát folytatott a spanyol Manuel Antonio Camposszal, akit gyakorlatilag az utolsó kis körre, az utolsó egyenesre fordulva hagyott maga mögött.

„Futásban jobb volt a spanyol, mert valahogy mindig a legrosszabb kiszállásokat választottam, vízen azonban én érvényesültem – értékelte a versenyzését Kövér Márton. – Nem volt taktikám, hiszen a maratonon nem lehet taktikázni, mindig különböző helyzetekre kell reagálni, a lehetséges legjobb választ megtalálni. A harmadik körben próbálkoztam egy robbantással, nem jött össze, és már akkor tudtam, hogy a végére marad a döntés. Ilyen fantasztikus közönség előtt pedig Campos már meg sem próbálta, hogy felvegye velem a kesztyűt.”

A nőknél a pénteken az U23-asok között diadalmaskodó Kiszli Vanda és a férfikenusoknál Nagy Gergely Balázs egyaránt a hatodik helyen zárt.

Délelőtt az ifjúsági versenyzőink közül férfikajakban Györgyjakab Máté arany-, Petró Erik bronzérmes lett, lány párosban pedig kettős magyar siker született: Jeszenszky Petra és Fritz Anett arany-, Korsós Zsófia és Nagy Viktória Fruzsina ezüstérmes lett.

Szombat délután a férfikajakosok egyéni versenyével folytatódott a világbajnokság, amelyben Boros Adrián és Petró Ádám állt rajthoz. Boros, aki a tavalyi oklahomai versenyen a nyolcadik helyen zárt és idén a bohinji Európa-bajnokságon az ötödik volt egyéniben, elképesztő küzdeni akarásról tett tanúbizonyságot. Végig az élbolyban versenyezve, az utolsó méterekig mindent kiadva magából a második helyen zárt a kajak szakág legnagyobb alakja, a dél-afrikai Hank McGregor mögött.

„Mindent megtettem ezért a sikerért, a végletekig kihajtottam magam. Elmondhatatlan élmény, hogy milyen hazai közönség előtt szerepelni, a szurkolóknak köszönhettem, hogy átjutottam a nehéz pillanatokon, és boldog vagyok, hogy az egész családom láthatta ezt a versenyt” – mondta Boros Adrián, aki ígéri, vasárnapra feltöltődik a párosra, amelyben Solti Lászlóval áll majd rajthoz.

A versenyszámban induló másik magyar, Petró Ádám is kiemelkedően teljesített, a táv nagy részében neki is sikerült az első-második bolyban megkapaszkodnia, s végül az ötödik helyet szerezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.