Veszprém: túl a Kielen is!

Fantasztikus csatában múlta felül két góllal legnagyobb riválisát a bakonyi gárda.

B. Molnár László
2015. 10. 17. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlenül nevezik a kézilabda fővárosának Veszprémet. A bakonyi településen már déltől szinte egyirányú volt a forgalom a Veszprém Aréna felé. Persze érthető volt a hihetetlen érdeklődés, hiszen a királynék városába a legnagyobb ellenfél, a német Kiel érkezett. A szurkolók a találkozó előtt kizárólag egyetlenegy eredményt tudtak elképzelni: a győzelmet. Az arányon volt vita, hiszen többen az augusztusi, fölényes veszprémi sikert tekintették másolandónak, míg mások a „sima” egygólos győzelmet várták el Ilicéktől. A remek átlövő – a tavalyi sorozat gólkirálya – igencsak feldobva lépett pályára, hiszen pénteken megszületett a kisfia.

„Kizárólag a győzelem az elfogadható eredmény, ez lenne a gyermekem érkezésére a legnagyobb ajándék” – jelentette ki a meccs előtt Ilic.

A zsúfolásig megtelt Aréna közönsége ennek megfelelően már a bemelegítés alatt pokoli hangulatot teremtett, és amikor a csapatok a pályára vonultak a bemutatásra, szinte felrobbant a csarnok. Ezekben a percekben vált nyilvánvalóvá mindenki számára, itt csak és kizárólag győzhet a hazai gárda. A kezdést követően az első percek egymás köszöntésével telt, hiszen Ilic, Palmarsson és Nilsson a Kieltől érkezett a veszprémiekhez, míg Vujin éppen fordított utat járt be.

Elképesztő gólpárbajjal telt az első pár perc, egyik kapus sem tudott labdát fogni, míg a spanyol bírók úgy osztogatták a sárga lapokat, mintha kötelező lenne. Ennek ellenére nem volt durva a hihetetlenül nagy iramú találkozó, ám a Kiel a hetedik perc végére elhúzott két góllal (5:7), mire Sabate mester kapust cserélt, és a labdával elvétve sem találkozó Miklert Alilovic váltotta.

A játékosok és a nézők szinte együtt lélegeztek, a szurkolótábor – úgy ötezer ember – azonnal reagált, és ha kellett, kiüvöltötte a labdát a németek kezéből. Az már a 10. percben látszódott, hogy igencsak hiányzik a pályáról Nagy László, aki a sérülése miatt ezúttal segédedzőként próbálta segíteni csapatát.

És ekkor elkapta a fonalat a hazai gárda: Alilovic lehúzta a rolót, elöl pedig a szinte önkívületi állapotban játszó Gulyás vezetésével kiegyenlített a Veszprém (9:9), sőt, Marguc már emberhátrányból is betalált. Az iram szinte követhetetlen volt, méltó a világ legszűkebb elitjéhez tartozó két csapathoz, míg a közönség egy pillanatra sem csitult, űzte-hajtotta a hazaiakat. És amikor a veszprémiek megszerezték előnyben a vezetést, a bemondó elkezdte: a gólt szerezte Renato Mire jött a válasz ötezer torokból: Sulic!!! Aztán Ilic a 28. percben megszerezte első gólját, Alilovic bravúrt bravúrra halmozott a kapuba, a közönség pedig énekelve ünnepelt. A vége előtt Sabate mester időt kért, majd Ilic bevarrta a rá kijátszott figurát, így kétgólos előnnyel mehetett szünetre a Veszprém (17:15).

A második játékrész is három hatalmas Alilovic-védéssel kezdődött, és az immár a Kielt erősítő Vujin kis híján idegösszeroppanást kapott, mert akárhova lőtt, a veszprémi kapus mindenhova odaért. Nem véletlenül zengett-zúgott a Timo! Timo csatakiáltás az Arénában. Sajnos a németek hálóőre, Jacobsen is elkapta a fonalat, így párperces gólszünet állt be a találkozón, ezért továbbra is kétgólos volt a veszprémiek előnye a 40. percben (20:18).

Amikor egymás után kétszer is gyorsan emberhátrányba került a hazai csapat, a közönség a „Veletek vagyunk!” felkiáltással tüzelte övéit, akik emberfeletti csatában kihúzták mindkettőt kapott gól nélkül. Egyre feszültebb volt a pályán a hangulat, és Ilic, valamint Palmarsson kis híján ölre ment korábbi csapattársaival, majd előbbi két hatalmas bombagóllal tett pontot a vitára (22:19). A vendégeknél pályára lépett Memelund is, ám hamar rájött, miért is dühöngenek annyit a csapattársai: első bombáját azonnal hatástalanította Alilovic.

Az ezen a meccsen ezúttal lehetőséget kapó Chema Rodriguez egy betörést követően a padlót verte dühében, majd anyanyelvén kérte számon honfitársain, vajon miért nem ítéltek hétméterest. Talán nem kellett volna reklamálnia, ugyanis a bírók az ellentámadásnál egy sima szabálytalanságot követően kiszórták Ilicet, így a Kiel feljött egy gólra (22:21).

Jött is azonnal a „Mindenki szurkoljon” és a „Veletek vagyunk!”, és amikor Gulyás felemelkedett egy lövéshez, tényleg ötezer ember emelkedett vele. Nem csoda, hogy az átlövő betalált. Ugyanakkor sajnos a veszprémi védekezés szétesett egy kicsit, Alilovic sem fogott annyi lövést, így amikor elkezdődött a hajrá, bizony átvette a vezetést a Kiel (24:25). Jött Sabate mester időkérése, míg a közönség egy utolsó nagy rohamra buzdította Gulyásékat. Jött is Nilsson elképesztő gólja, majd egy veszprémi emberelőny, ami két elképesztő Alilovic-védéssel kezdődött.

A közönség már állva tombolt, amikor Gulyás – ki tudja hányadik – pazar átlövésgólját szerezte, ám a Kiel Duvnjak révén egalizált, amire jött Marguc és Nilsson találata és Alilovic védése válaszul. Nagyon feljavult a Veszprém védekezése, szinte lövéshez sem jutottak a vendégek. Azért a spanyol bírók úgy érezték, jár egy esély a Kielnek, és egy perccel a vége előtt kiküldték Ilicet, így az utolsó fél percnek egygólos előnyben (28:27), de emberhátrányban futott neki a Veszprém.

Javier Sabate időt kért, és hat mezőnyjátékost küldött fel a pályára. A taktika bevált, hiszen Ugalde bevágta a ziccert, így a veszprémiek 29:27 arányban legyőzték a legnagyobb riválisukat, és továbbra is vezetik a csoportjukat.

Zengett az „Auf wiedershen!”, majd elkezdődött az össznépi karnevál, ahol a csapat és a közönség eggyé vált. És ekkor felhangzott a világ legszebb dallama, mely gyönyörűen hangzott ötezer boldog torokból: Isten áldd meg a magyart

Alfred Gislason (a Kiel vezetőedzője): „Gratulálok a Veszprémnek, hiszen nagyon jól játszott ezen a mérkőzésen. Fantasztikus csapat, fantasztikus közönséggel, ilyen atmoszférában öröm kézilabdázni. Izgalmas meccsen vagyunk túl, amelyen mindent megtettünk a sikerért, ám hiába álltunk fel többször is nagyobb hátrányból, sajnos a végén pont nélkül maradtunk. Ennek ellenére elégedett vagyok a csapatom játékával, míg a Veszprém még azt is elbírta, hogy Nagy László és Christian Zeitz sérült. Alilovic egészen parádésan védett, kulcsszerepe volt a hazaiak győzelmében.”

Christian Sprenger (a Kiel játékosa, aki egy gólt lőtt a meccsen): „Legalább az egy pont reményében érkeztünk Veszprémbe, de végül ez sajnos nem jött össze. Nagyon jól játszott a Veszprém, ismét bebizonyította, miért is tartják a világ egyik legjobbjának. Bízom abban, hogy a mi teljesítményünk tovább javul majd az elkövetkezendő csoportmeccseken.”

Javier Sabate (a Veszprém vezetőedzője): „Be kell ismernem, hogy a Kiel ugyanúgy megnyerhette volna a meccset, hiszen a német csapatnak is voltak remek periódusai a találkozó alatt. Mindkét csapatból több alapember hiányzott sérülés miatt, ennek ellenére igazi csemege volt a két csapat rangadója. A kulcsot az adta a sikerünkhöz, hogy sikerült megakadályoznunk a Kielt a gyors indításokban, ezzel nem tudtak élni a legerősebb taktikai fegyverükkel. Nagyon elégedett vagyok a csapatommal, újabb lépést tettünk a kitűzött céljaink felé.”

Christian Zeitz (a Veszprém sérült átlövője): „Nagyon nehéz volt a lelátóról végigizgulnom a volt és jelenlegi csapatom csatáját. Az első félidőben még nem állt össze teljesen a védekezésünk, így a Kiel könnyű gólokat szerzett, ám a második harminc percben minden szinten remekeltünk, így megérdemeltnek tartom a kétgólos győzelmünket.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.