142 milliót kértek a sportvezetők a minták eltitkolásáért

Az egyik legnagyobb orosz sztárfutó folyamatosan fizetett azért, hogy eltűnjenek pozitív mintái.

GB
2015. 12. 17. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lilija Sobukova őrületes mennyiségű pénzt, forintra átszámolva mintegy 142 milliót csúsztatott le az orosz atlétika vezetőinek, hogy pozitív doppingmintáit eltitkoltassák, megsemmisítsék. Ezért minden bizonnyal életre szóló eltiltás vár a maratonfutóra, de a sportvezetőkre is. Köztük Gabriel Dolléra, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egyik harcos doppingellenes prominensére, Papa Massata Diackra, a korábbi IAAF-vezér Lamine Diack fiára, az orosz szövetség egykori fejére, a nemzetközi szövetség korábbi pénztárosára, Valentin Balaknyicsevre, illetve az erőnléti edző Alexej Melnyikovra is.

A Guardian úgy tudja, szerdán megkezdődött az ügyben érintett személyek meghallgatása.

Lilija Sobukova a világ második leggyorsabb női maratonistája volt Paula Radcliff mögött, a londoni és a chicagói maratont is meg tudta nyerni, s ott volt a londoni olimpián is. Mindezt úgy, hogy a biológiai útlevelével már akkor is gondok voltak, és minden bizonnyal abban az időszakban is csak a kenőpénzekkel lehetett eltüntetni a problémás mintáit. Ez így ment egészen 2014 tavaszáig, amikor egy IAAF-nál dolgozó ismeretlen úgy gondolta, hogy borítja a bilit. Eskü alatt tett vallomást Michael Beloff, a nemzetközi szövetség etikai bizottságának elnöke előtt, hogy Sobukova folyamatosan doppingol, és ennek eltitkolásában sokan segédkeznek neki.

Az ügynek természetesen nincs vége: az IAAF-jelentés nyomán készül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálati anyaga is, melyet januárban hoznak nyilvánosságra Münchenben. Emellett a francia ügyészség is nyomoz a doppingbotrány, sőt pénzmosás kapcsán is, szóval az érintett sportvezérek felelősségre vonása semmiképpen sem marad el.

A bomba november elején robbant: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottsága összegezte vizsgálati anyagát, melyet tavaly az orosz atlétikát megrázó doppingesetek miatt készített el közel egy év alatt. A WADA-jelentés szerint az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai doppingellenőrző laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mintegy 1400 anyagot semmisíthettek meg így, de ezért hatalmas összegeket róttak le a sportolók.

A 350 oldalas jelentés örökös eltiltást javasolt öt orosz atlétára, köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.