Büntetőkkel orozta el a Szolnok elől a trófeát az Eger

A ZF-Eger története során negyedik alkalommal hódította el a vízilabda Magyar Kupát.

MNO
2015. 12. 13. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiegyenlített, kőkemény csatát láthatott a közönség, a házigazda Eger Erdélyi Balázs révén emberelőnyből szerzett vezetést, majd a túloldalon előbb Stefan Mitrovic egyenlített, ezután Vámos Márton is betalált távolról. A második játékrésznek ugyanakkor döntetlennel vágtak neki a felek, Hosnyánszky Norbert szép csavarása után (2-2).

A második negyed két gyors hazai góllal kezdődött, előbb Szivós, majd Bedő Krisztián volt eredményes. Kétgólos előnye mellett az Eger kiválóan védekezett, s némi meglepetésre a Szolnok támadásban nem találta az ellenszert.

Érdekes jelenet játszódott le a nagyszünetben, a zsűriben ugyanis észrevették, hogy a kiállított egri játékos néhány tizedmásodperccel korábban tért vissza, így „visszatérve a második negyedhez” szolnoki ötméteres következhetett, amelyet Varga Dénes értékesített.

A negyedórás közjáték nem zavarta meg az Egert, amely a kapuban Branislav Mitrovic vezérletével parádésan védekezett, elöl pedig Milos Cuk lőtt bombagólt. Nem sokat kellett várni rá, hogy újból felzárkózzon a Szolnok, Milan Aleksic használt ki pillanatok alatt egy emberelőnyt. A vendégek mintha feltámadtak volna, Varga Dénes pedig egy klasszis megoldással egyenlített. A negyed zárásaképpen ismét Aleksic villant, így 6-5-ös szolnoki előnnyel vághattak neki a csapatok a hajrának.

A negyedik felvonást Cuk elképesztően távolról szerzett gólja indította, majd Bedő harcolt ki egy ötméterest, amelyet Biros Péter pattintott be, ezzel újra az Eger vezetett. Nem sokáig örülhetett a hazai publikum, hiszen Mitrovic második góljával egyenlített. Ezt követően mindkét oldalon kimaradt néhány lehetőség, a 7-7-es állásról végül az Eger tudott elmozdulni Bedő nagyszerű centermunkáját követően. Egy perccel a vége előtt Kis Gábort végleg cserével kiállították, az Eger nem tudta gólra váltani a „fórt”, amelyet a Szolnok is megkapott a végén, Varga Dénes pedig tíz másodperccel a vége előtt egy csodálatos elhajlásból egyenlített.

A szabályok értelmében jöhettek a büntetők, a tíz „próbálkozó” közül egyedüliként az utolsó lövést elvállaló Vámos hibázott, ezzel az Eger hódította el a Magyar Kupát, 1972, 2007 és 2008 után immár negyedik alkalommal.

A mérkőzés után az egriek trénere, Dabrowski Norbert az MNO-nak elmondta, annyira profik voltak a játékosai, hogy nem sok dolga volt velük meccs közben, pedig rengeteg nehézség árán jutottak el idáig, de három hónapja, amikor kiderült, hogy Egerben lesz a kupadöntő, megbeszélték, hogy megnyerik.

Szivós Márton a következőképpen értékelte a mérkőzést lapunknak: „Nyilván nem könnyű gyorsan feldolgozni az ötméteresek előtt, hogy tizenhárom másodpercen múlott a győzelmünk a rendes játékidőben, de ilyenkor nincs más választás. Amikor két góllal vezettünk, akkor is tisztában voltunk vele, hogy hasonló izgalmakat hoz a vége, mert a Szolnok nagyon erős csapat.”

Eredmény:
Magyar Kupa, döntő:
ZF-Eger–Szolnoki Dózsa-Közgép 13-12 (2-2, 2-1, 1-3, 3-2, 5-4) – büntetők után
gólszerzők: Bedő, Cuk 2-2, Erdélyi, Hosnyánszky, Szivós, Biros, illetve Varga Dé. 3, Mitrovic, Aleksic 2-2, Vámos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.