Február: kell az olimpia, kell Dárdai

Az év második hónapjában a MOB bejelentette: pályázna 2024-re. A Herthánál egész más volt a nagy hír.

Lipiczky Ágnes
2015. 12. 17. 6:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha februári hideg, akkor legyen szó melegebb éghajlatról!

Miután a csapat az utolsó előtti helyen állt a Bundesligában, és sorozatban három vereséget is elkönyvelt, a Hertha BSC vezetősége menesztette Jos Luhukay vezetőedzőt, akinek helyére ideiglenes megbízással a klub legendás játékosát, Dárdai Pált nevezte ki. A Hertha színeiben 286 Bundesliga-mérkőzést letudó korábbi labdarúgónak 2015 szeptemberéig szóló megbízatása volt a magyar válogatott élén, és bár a németek érezhetően „teljes értékű” trénert akartak a csapat élére, a tavaszi selejtezők során még kettős szerepben „játszhatott” Dárdai Pál.

„A Magyar Labdarúgó Szövetség múlt év végén tárgyalásokat kezdett a Hertha BSC-vel Dárdai Pál szövetségi kapitányi kinevezéséről, és a német fél már akkor jelezte: előfordulhat, hogy az Európa-bajnoki selejtezősorozat vége előtt vezetőedzői szerepet szán a magyar szakembernek a Hertha felnőttcsapatánál. A felek ennek tudatában állapodtak meg Dárdai Pál magyarországi szerepvállalásáról, és rögzítették: az esetleges berlini kinevezés nem befolyásolja a szakember itthoni munkáját”

– állt a kinevezés után az MLSZ közleményében.

Közleményt adott ki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is februárban – méghozzá egy igen fontos témával kapcsolatban. A testület közgyűlésén – 125 igen és egy nem szavazat mellett – deklarálta, hogy megpályázná a 2024-es olimpia rendezési jogát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság új NOB Agenda 2020-as reformprogramjában az alacsony költségvetésű, gazdaságos, emberléptékű, fenntartható játékok mellett érvel, gyakorlatilag úgy kell elképzelni az olimpiát, mintha a rendező ország 28 világbajnokságot rendezne meg egy időben. A MOB szorgalmazta, hogy a kérdésben kezdődjön el egy társadalmi párbeszéd, és javasolták a korábbi megvalósíthatósági tanulmány frissítését, átdolgozását az Agenda 2020 kritériumainak megfelelően.

A közgyűlést levezénylő Szabó Bence, a MOB főtitkára aláhúzta:

„Felelősen döntött a közgyűlés. A következő feladat, hogy a közvéleményt is sikerüljön megnyernünk az ügynek, a kellő társadalmi támogatottság nélkül ugyanis esély sincs a sikerre”

– hangsúlyozta. Hogy mennyire fontos a társadalmi támogatottság, arra egy másik pályázó, Hamburg esete a jó példa. A németek november végén népszavazást tartottak arról, hogy kandidáljon-e a város –a lakosok elvetették a kezdeményezést, így a német város visszalépett. Magyarországon egyelőre nem a nép szava dönt az olimpiai pályázattal kapcsolatban, bár az ellenzék aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról.

Magyarország egyébként már több esetben bizonyította: méltó rendezője tud lenni világ- és Európa-bajnokságoknak, éppen februárban csillant fel annak a lehetősége is, hogy a Magyar Úszó Szövetség 2021 helyett elnyerje a 2017-es úszó-világbajnokság rendezésének jogát. A mexikói Guadalajara anyagi okokra hivatkozva ugyanis visszalépett a lebonyolítás lehetőségétől, az állam nem állt a rendezvény mögé. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke – akit éppen februárban jelöltek ki a FINA legszűkebb döntéshozó testületének, az úgynevezett FINA Executive tagjának – már ebben a hónapban megvillantotta annak lehetőségét, hogy Budapest átvegye a 2017-es vb rendezési jogát.

Ebben a hónapban dőlt el az is, hogy kétmilliárd forintos kormánytámogatásnak köszönhetően 2017-ben cselgáncs-világbajnokságot rendezhet fővárosunk. Ahogy Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke fogalmazott, a 2017 augusztusában sorra kerülő cselgáncs-vb lehet az utolsó lobbilehetőség a 2024-es budapesti olimpiarendezésre, mivel annak helyszínéről egy hónappal később döntenek majd Limában.

Nagy lehetőségeket villantott fel, nagy dobásokra adott lehetőséget tehát a február, és még csak az esztendő második hónapjában járunk

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.