Bíró Attila: Tudtam, hogy képesek rá

Bíró Attila október óta készítette fizikailag és mentálisan a válogatottat a nagy dobásra.

Lipiczky Ágnes
2016. 01. 25. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor októberben átvette a női válogatott irányítását, látta maga előtt a győzelem pillanatát, látta maga előtt ezt a képet?
– Láttam és hittem is benne, mert tudtam, hogy ez a siker benne van a lányokban. Korábban, új-zélandi szövetségi kapitányként figyelemmel kísértem a magyar csapat szereplését, láttam a lányokat a barcelonai világbajnokságon, majd a budapesti Európa-bajnokságon és tavaly Kazanyban is, és éreztem, hogy bennük van a potenciál.

– Esetleg azt is felmérte, hogy mitől nem jön ki a nagy eredmény?
– Nyilván a szakmai stáb munkájába nem láttam bele, a hátteret nem ismertem. Csak azt érzékeltem, hogy hova lehet elhelyezni a lányokat, valójában ennek a csapatnak mindenki ellen van sansza. Erre készültünk Kínában, ezért haladtunk lépésről lépésre a világligában és a felkészülési tornán is. Aztán elérkezett a hollandok elleni első csoportmeccs, és hatalmas pofont kaptunk. Az benne van a pakliban, hogy a hollandok ellen vereséget szenved az ember, de az, ahogy kikaptunk, egyáltalán nem tetszett. Ekkor eszembe jutott, nehogy gödörbe kerüljünk...

– Nem kerültek, hiszen ettől kezdve minden meccsüket megnyerték. Mi volt a titka a nagy javulásnak?
– Szakmai oldalról jött a videoelemzés, a hibák kijavítása elméletben. De leginkább a mentális tréning, amelyben a másodedző, a kapusedző és Csernus Imre pszichológus vette a vállára a csapatot. Tudja, egy ilyen nagy torna egyik legfontosabb feladata, hogy két hétig megtartsd a tüzet, a hitet a játékosaidban, és szerencsére a görögök, majd az oroszok elleni győzelem meg is adta a tartást a csapatnak. Ekkor azért még nem jelentettem volna ki biztosan, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot, de éreztem, hogy képesek lehetünk eljutni az út végére.

– A vége már maga volt a tökéletesség, már ami a magyar csapat játékát illeti.
– Az elődöntőben az olaszok ellen már örömvízilabdát játszottunk, s megéreztem, hogy tényleg minden a helyére került. Az olasz mérkőzést követően úgy láttam, kezd eluralkodni rajtuk egyfajta eufória, ami a visszájára is fordulhatott volna, ezért igyekeztem ezt visszafogni. Próbáltam őket lazítani, október óta rengeteg görcsöt kellett feloldani a lányokban ahhoz, hogy igazán csapatként tudjanak működni.

– A döntő előtt hitte volna, hogy sikerül visszavágniuk az önbizalomtól duzzadó hollandoknak?
– Tudtam, hogy képesek rá. Képesek lesznek egy ilyen nagy sikerre. Igazi csapatként játszottak, példaértékű volt, ahogyan a hollandok két demoralizáló góljából is fel tudtak állni. Rendre kijöttek a holtpontokból, és elbírták azt is, hogy legjobbunk, Keszthelyi Rita nemhogy gólt nem tudott lőni, de úgy fogták, hogy szinte a kapura se tudott nézni. Mindig volt, aki az adott pillanatban továbbvitte a csapatot.

– Most mennyi pihenőt ad a lányoknak?
– Adnék nekik én időt, de jövő héten folytatódik a bajnokság, mindenki megy vissza a klubjába játszani. A riói olimpiáig vezető utat már megírtuk, most már csak szépen végig kell menni rajta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.