Csoportmásodikként jutottak tovább a magyar lányok

Bíró Attila együttese 11-10-re győzte le az orosz csapatot.

MTI
2016. 01. 18. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első negyedben nagy küzdelmet, rengeteg odavissza úszást láthatott a közönség, ugyanis a szerb–román bírópáros előszeretettel fújta be a kontrákat mindkét oldalon. A magyarok védekezése kiváló volt, támadásban pedig a csapatkapitány, Keszthelyi Rita vállalta magára a főszerepet, az ő két góljával vezetett 2-1-re az együttes.

A második felvonás elején ellépett a magyar csapat, előbb Kisteleki Hanna váltott gólra egy emberelőnyt, majd Czigány Dóra nagy erejű lövése a vízről felpattanva az orosz kapus feje és a léc között talált utat a hálóba (4-1). A különbséget Bujka Barbara növelte ötméteresből, az oroszok azonban emberelőnyből szépítettek. Nem örülhettek sokáig, ugyanis Keszthelyi a labdát lehalászva csuklóból emelt a hálóba, visszaállítva ezzel a különbséget (6-2).

A nagyszünet után Gangl Edina pillanatai következtek a kapuban, előbb jó ütemben kiúszva szerzett labdát, majd emberhátrányban mutatott be nagyszerű védést. Elöl több lehetőség is kimaradt, az oroszok pedig éltek az alkalommal és két gólra felzárkóztak (6-4). Magyar emberelőny következett, Bíró Attila időkérés alatt tett rendet a fejekben, Keszthelyi pedig negyedik gólját is megszerezte. A rivális ötméteresből szépített, de a negyed slusszpoénjaként a megállíthatatlannak bizonyuló Keszthelyi váltott pillanatok alatt gólra egy emberelőnyt (9-5).

A zárófelvonás orosz góllal indult, ám Keszthelyivel nem tudtak mit kezdeni, a magyar klasszis egy csodálatos ejtéssel válaszolt (10-6). Az oroszok emberelőnyből csökkentették újra a különbséget, majd egy kimaradt magyar emberfórt követően ejtésből szereztek gólt (10-8). Újabb orosz előny következett, a rivális pedig egyetlen találatra zárkózott fel, majd az egyenlítésért támadhatott, de Czigány labdát szerzett. A magyarok kettőre növelhették volna előnyüket, de kimaradt az emberelőny, az oroszok pedig újra megkapták – a játékvezetőktől is kiállítás formájában – a lehetőséget, amivel éltek is (10-10). Egy perccel a vége előtt Bujka harcolt ki kiállítást, amelyet végletetekig kijátszott a csapat, és végül Illés Anna váltott gólra.

„A mérkőzés előtt azt mondtam a lányoknak, bizonyítsuk be, nemcsak azért fontos ez az összecsapás, hogy a negyeddöntőben könnyebb ellenfelet kapjunk, hanem hogy megmutassuk mindenkinek, a játékvezetőknek, a delegátusnak, a szakértőknek, hogy a magyar csapat igenis esélyes a végső győzelemre is” – nyilatkozta a találkozót követően Bíró Attila, és hozzátette: nem aggódott annak ellenére sem, hogy az oroszok a záró játékrészben négygólos hátrányból felállva egyenlítettek.

„Benne volt a pakliban, hogy döntetlen körüli eredmény születik majd, de bíztam a játékosaimban, hogy abból az egy-két fórból, ami a végén kapunk, sikerül majd egyet értékesíteni, ahogy Illés Annának sikerült is” – tette hozzá.

A szakember kitért a hat gólt szerző Keszthelyire is, aki – mint mondta – világklasszis teljesítményt nyújtott. Ugyanakkor hozzátette, hogy az utolsó percekben már nagyon lefogták, de szerencsére vannak mellette a csapatban olyan játékosok, akik ilyen helyzetben elvállalják és értékesítik is a lehetőségeket.

A mérkőzés legjobbja, Keszthelyi Rita szerint a „szokásos magyar betegség” miatt egyenlíthettek az oroszok: „Nálunk elő szokott fordulni, hogy ráülünk az eredményre és csak várjuk, hogy leperegjen az idő. Emellett azért a szoros emberfogásuk elég sokat kivett belőlünk, így a végére elfáradtunk” – nyilatkozta a csapatkapitány, aki szerint lehet építkezni abból, hogy a gárda most 26 percig játszott csak jól, mint mondta, ezt kell kitolni 32 percre.

Hozzátette: jó, hogy könnyebb negyeddöntő vár majd a csapatra, ugyanakkor arra is ugyanúgy fel kell majd készülni.

A női tornáról csak a győztes jut ki a riói olimpiára, emellett a márciusi hollandiai kvalifikációs tornán lehet még kvótához jutni. Ahhoz, hogy a magyar csapat ott legyen ezen a viadalon, a legjobb hatban kell végeznie. Hollandiában további négy válogatott szerezhet indulási jogot.

A magyarok szerdán 15 óra 45 perctől a francia vagy a német csapattal találkoznak a negyeddöntőben.

Eredmény:
nők, A csoport, 5. forduló:
Magyarország–Oroszország 11-10 (2-1, 4-1, 3-3, 2-5)
magyar góldobók: Keszthelyi 6, Kisteleki H. 2, Czigány, Bujka, Illés 1-1

Korábban:
Portugália–Törökország 11-10 (2-2, 3-3, 4-1, 2-4)
Hollandia–Görögország 11-10 (1-3, 3-3, 3-4, 4-0)

A csoport végeredménye: 1. (továbbjutott) Hollandia 15 pont, 2. (továbbjutott) Magyarország 12, 3. (továbbjutott) Oroszország 9, 4. (továbbjutott) Görögország 6, 5. Portugália 3, 6. Törökország 0

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.