Három szindikátus szervezheti a bundát a teniszben

Egy név nélkül nyilatkozó játékos elmondta, kézbe kapják a kenőpénzt. Volt, hogy nagy tornák végeredményét is lehetett tudni előre.

MNO
2016. 01. 21. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BBC-nek nyilatkozó és neve elhallgatását kérő dél-amerikai játékos azt mondta: a meccsek eladásával nemcsak a ranglista végén található játékosok foglalkoznak, „és ez nyílt titok” – írja csütörtöki cikkében az Inforádió netes kiadása. A BBC a korábbi állítások ellenére továbbra sem állt elő konkrét névvel, így nem tudni, hogy a korábban emlegetett top 50-es teniszezők között kik adhattak el meccseket kenőpénzért cserébe fogadási szindikátusoknak. A részletekről itt írtunk korábban.

A teniszhatóságok is tudnak róla, de nem tesznek ellene semmit – állítja a dél-amerikai játékos. A tenisz tisztasága felett őrködő szervezet, a TIU visszautasította, hogy eltüntettek volna bármely terhelő bizonyítékot. „Meghívjuk az állításokat megfogalmazó játékost, lépjen velünk kapcsolatba, és ossza meg adatait” – közölte a szervezet. A kiterjedt bűnözői hálózattal a TIU 2008-as, bizalmas jelentése szerint 28 játékos állt kapcsolatban, csakhogy a jelentés nyomán soha nem indult nyomozás.

A név nélkül nyilatkozó játékos közölte: három nagy csoport ellenőrzi a teniszfogadásokat. A játékosokat készpénzben fizetik, így a tranzakcióknak nincs nyomuk. „Sok emberük és sok számlájuk van – utalt a fogadóirodáknál fenntartott felhasználói számlákra. – Ötven-hatvan számlára tesznek kis pénzt. A végén nagy pénzt kaszálnak.”

„Játékosként tudom, ki vét el egy labdát szándékosan, ki adja vissza szándékosan középre a labdát, ki próbálkozik és ki nem.”

Azt is kifejtette, hogy egyszer valaki előre megmondta két nagy torna végeredményét. A teniszező szerint a hatóságok pontosan tudják, ki van benne a bundában, és ha meg akarnák állítani a csalássorozatot, már megtették volna.

A BBC idézi a Nemzetközi Teniszszövetség 2013-as tanulmányát. E szerint a 13 ezer játékos 45 százaléka nem keresett semmit a sporttal, 10 százalékuknak sikerült nullszaldósra kihozni vállalkozását.

Előzőleg több játékos is tagadta, hogy kenőpénzek cserélnének gazdát a nagy tornákon. Novak Djokovic ugyanakkor elismerte, hogy egyszer valakik meg akarták venni az egyik mérkőzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.