Lélekemelő győzelemmel bronzérmes Magyarország

Szemernyi esélyük sem volt a görögöknek, minden mutatóban felülmúltuk őket.

Gabay Balázs
2016. 01. 23. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bronzmeccs előtt volt bennünk némi félsz, hogy a Montenegróval szemben elvesztett elődöntő mély nyomokat hagy a magyar játékosok szívében. Nagy Viktor például olyan csalódottan nyilatkozott a lefújás után, mintha éppen a válogatottság lemondása előtt állna, és Benedek Tiboron is látszott, hogy nem a bronzért jött Belgrádba. A legnagyobb kérdés az volt így, hogy vajon a szövetségi kapitány fel tudja-e még egy utolsó csatára pörgetni legénységét, vagy az olimpiai kvótát nem jelentő bronzmérkőzés már annyira nem jelent motivációt Hosnyánszkyéknak.

A választ hamarabb megkaptuk, mint gondoltuk. Ellentmondást nem tűrően vágtunk bele a meccsbe: a kezdő sípszótól kezdve egyetlen csapat volt a medencében. Nem lebecsülve a görög válogatott teljesítményét – Eb-elődöntőbe jutni nem kis teljesítmény –, a hellének ezúttal legfeljebb a statiszta szerepét játszhatták el.

Még szinte fel sem úsztunk a kapu elé, Vámos balosa már el is sült, Flegkasz legnagyobb bánatára. Aztán Decker, Hosnyánszky, majd Manhercz következett, és máris 4-1 állt az eredményjelzőn.

A legszembetűnőbb az eddig kevésbé gólerős játékosaink, Decker és Manhercz magabiztossága volt, no meg az emberelőnyök kihasználása. 7/5-tel pipáltuk ki az első két negyedet. Ilyen mutatót emberemlékezet óta nem láttunk a férfiválogatottól, a Benedek által sokszor hiányolt fórokat most precízen vagdostuk be.

8-4-gyel fordultunk, és hiába sült el olykor Vlahopulosz vagy Murikisz keze, a mieink is pontosan céloztak. Nagy Viktor a tőle megszokott százalékkal kapkodta le a lövéseket. Bátori emberelőnyből szerzett góljával már hattal mentünk (11-5), de aki látta a mérkőzést, tudja, hogy a meccs korábban eldőlt.

A végén még Bisztritsányi is megmártózhatott, de nem volt túl szerencsés fürdőzés: először egy blokkról pattant a kapujába a labda, majd a hátáról. Annyira azért nem kenődött el miatta. 13-10-re győztünk végül, a játékosok mosolyogva pacsiztak a kispadon. Nem vetette szét őket az öröm, hiszen bevallottan az aranyért jöttek, de mint Benedek Tibor a vegyes zónában hangsúlyozta a találkozó után, a jövőre nézve rendkívül fontos volt, hogy a mi nyakunkba akasszák a bronzérmeket.

Szép volt, fiúk!

Bátori Bence Nagy Viktort és az egész csapat helyzetkihasználását dicsérte az M4 kamerája előtt:

– Nem volt könnyű meccs három negyedig, egyszerűen az történt, hogy jobban lőttük a helyzeteinket, mint korábban. Akaratban nem volt különbség. Büszkék lehetünk az előnykihasználásra és a hátrányos védekezésre. Viktor most is remekül védett. Közvetlenül a vb-arany mellé kerül ez az érem.

Visszatérő centerünk, Kis Gábor elmondta, a bronzmeccs előtt visszanézték a vesztes elődöntőt, és sokat tanultak belőle.

– Mind a két csapat nagyon akarta a győzelmet. Most annyira nem volt nehéz felpörögni, mert visszanéztük a montenegrói meccset, és kiderült, hogy olyan hibákat követtünk el, amelyeket ki lehet javítani hamar, így nem keseredtünk el nagyon. Mi meccsről meccsre fejlődtünk az Eb-n, ez most kijött. Magabiztosabbak voltunk, mint az ellenfél. Sok munka volt ebben a győzelemben, büszkék vagyunk a bronzéremre.

Benedek Tibor szövetségi kapitány rettentő fontosnak tartja, hogy behúztuk a mérkőzést, nem mindegy, hogy így jutunk-e ki az olimpiára vagy Eb-negyedikként.

– Hallhatjuk, hogy a döntő előtt milyen hangulat van a lelátón, mi szerettünk volna ilyen hangzavarban játszani. Ez a csapat most bizonyította, hogy három hét alatt hogyan lehet igazi csapattá válni, nagyon komoly az egység. Ha most nem nyertünk volna, nem lenne eredmény, amivel ezt tudnánk bizonyítani. Az Európa-bajnokság erőt adhat, vannak olyan játékosaink, akikkel ki lehet vívni az olimpiai szereplést. Most nagyon kellett ez a bronzérem nekünk, az eredmény bizonyítja, hogy jó csapat vagyunk. Tudtuk, hogy a görögök ellen szükség lesz a jó emberhátrányos védekezésre, de az első, a leglényegesebb, ami ott van belül a szívekben.

FÉRFIVÍZILABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG, BELGRÁD, ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 13-10 (4–2, 4–2, 2–1, 3–5)
Gólszerzők: Vámos 3, Decker, Manhercz, Hárai, Bátori, Hosnyánszky 2-2 illetve Vlahopulosz 4, Murikisz, Afrudakisz 2-2 Funtulisz, Genniduniasz

A bronzérmes magyar válogatott névsora:
Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda)
Mezőnyjátékosok: Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (mindannyian A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (mindannyian ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (mindannyian Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo)
Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.