Egyéves eltiltásra számíthat Marija Sarapova

A sportoló korábban bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt bajnokságon.

MTI
2016. 03. 08. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötszörös Grand Slam-bajnok Sarapova azt mondta, hogy tavaly decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére. „A meldonium használatáért rendszerint egyéves eltiltás jár – jelentette ki Craig Reedie WADA-elnök. – Kelet-Európában ez a gyógyszer vény nélkül is kapható enyhébb verzióban, erős hatóanyaggal viszont orvosnak kell felírnia. Sok ilyen esettel találkozunk január 1. óta, mivel nem minden sportoló figyel arra, hogy mi szerepel a tiltólistán.”

Az AP hírügynökség szerint ugyanakkor bizonytalan, hogy mire számíthat a 28 éves teniszező: több évre is eltilthatják, viszont ha a sportág nemzetközi szövetsége (ITF) csak kisebb figyelmetlenségnek tekinti az esetet, akkor elképzelhető, hogy tovább versenyezhet. Az ITF a honlapján egyelőre azt közölte, hogy a vizsgálat lezárultáig felfüggeszti az orosz játékos versenyengedélyét. A világranglistán hetedik Sarapova elismerte, hogy december 22-én megkapta a WADA legújabb változásokat tartalmazó levelét, de nem nézte át a listát. Hozzátette: a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt, szívritmuszavart állapítottak meg és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot. Az Orosz Teniszszövetséget vezető Samil Tarpiscsev ugyanakkor nem számít komoly büntetésre: „Badarság az egész. A sportolók azt szedik, amit felír nekik az orvos vagy a fizioterapeuta. Szerintem Sarapova szerepelni fog a riói olimpián.”

A 35 tornagyőzelemnél tartó teniszezőt az amerikai Serena Williams búcsúztatta az Australian Open negyeddöntőjében, azóta sérülés miatt egyetlen versenyen sem indult. A szerdán elrajtoló Indian Wells-i szupertornától alkarsérülés miatt már korábban visszalépett. A világ legjobban kereső női sportolója pályafutása során eddig több mint 36 millió dollárnyi pénzdíjat gyűjtött, tavalyi összes bevételét pedig 29,5 millióra becsülte a Forbes gazdasági magazin.

A teniszezőnő két egyéni szponzora, a Nike amerikai sportruházat-gyártó cég  és a svájci óragyártó, TAGHeuer kedden közölte, a vizsgálat végéig felfüggeszti Sarapova támogatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.