A román kajak-kenu válogatott nem mehet Rióba

Gyakorlatilag a teljes román felnőtt kajak-kenu válogatott elbukta a meldoniumtesztet.

MTI
2016. 05. 27. 20:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több olimpiai éremmel büszkélkedő román kajak-kenu sportágat megrázó első doppinghír két hete érkezett, amikor a román doppingellenes ügynökség közölte, hogy a négyszeres világbajnok Liviu Dumitrescu kenus és kenu kettes partnere, Alexandru Mihalachi április elején levett vérmintájában tiltott növekedésserkentő hormonokat találtak. Rajtuk kívül most további hét sportoló – Leoni Carp (kajak egyes és páros), Andrei Strat (kenu páros), Elena Meroniac (kajak kettes), illetve a kenu négyes egységet alkotó Traian Neagu, Catalin Turceag, Daniel Burciu és Petrus Gavrila – bukott el a hazai doppingellenes ügynökség vizsgálatán az év eleje óta tiltólistán szereplő meldoniummal.

Valamennyiüket felfüggesztették, nem utazhatnak Rióba, de Románia a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) döntésére vár, hogy megtudja, milyen büntetést szabnak ki a meldoniumhasználaton ért sportolókra.

A sportolók sosem kockáztatták volna azt, hogy elbukják a doppingtesztet – fogalmazott a TVR-nek Ioan Dobrescu, a román olimpiai bizottság főtitkára. Hozzátette: „felkészülésüket orvosok és edzők segítik, ki kell derítenünk, kik állnak a háttérben”.

Elisabeta Lipa román ifjúsági és sportminiszter is a bűnösök felderítését célzó alapos vizsgálatot ígért, megjegyezve: első ízben szembesült csoportos doppingolással.

Közben az olimpiára kvalifikált román atléták közül is már a harmadik versenyzőről derült ki, hogy doppingolt: Daniela Stanciu magasugrót szintén meldoniumhasználat miatt függesztették fel – közölte a TVR. A 85 fős román olimpiai keretnek így most már több mint tíz sportolót kell nélkülöznie.

A kaja-kenu a negyedik legeredményesebb sportágnak számít Romániában: az eddigi olimpiai játékokon a versenyzők által szerzett érmek száma 34, köztük tíz arany.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.