A visszalépések napja a Roland Garroson

A spanyol teniszező bedobta a törülközőt. Ám Babos Tímea nagy álmához már csak pár lépés hiányzik.

B.M.L.
2016. 05. 27. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük napi összefoglalónkat a magyar tenisz számára legfontosabb hírrel: Babos Tímea egy meglehetősen furcsa és rövid találkozón a kazah Jaroszlava Svedova oldalán bejutott a nyolcaddöntőbe, miután a Cibulková, Flipkens (szlovák, belga) duó az első szettben, 4:1-es vezetésnél feladta a találkozót a szlovák játékos hasi sérülése miatt. Nagy kérdés, hogy egyesben az eddig remeklő Cibulková képes lesz-e pályára lépni, vagy a spanyol Suárez Navarro meccs nélkül jut be a 4. fordulóba.

Mondhatjuk, hogy szerencséjük volt Baboséknak, hiszen Cibulkováék dupla brékelőnyben voltak, ám egyszer már a 23 éves magyar játékosnak is lehet szerencséje. Most sem tudhatjuk, mit hozott volna a találkozó, hiszen Babosék az előző fordulóban a Rodionova testvérek ellen is elbukták az első szettet, aztán álomtenisszel jutottak tovább. De most már mindegy, egy a lényeg, a 4. helyen kiemelt magyar, kazah kettős bejutott a legjobb 16 közé. Hogy ki ellen lépnek majd pályára a nyolcaddöntőben, az ma dől majd el az orosz Gaszparjan, Kuznyecova és a horvát Jurak, Konjuh összecsapásán.

Mindenesetre már csak két, esetleg három lépés hiányzik ahhoz, hogy teljesüljön Babos nagy álma, és az egyes után női párosban is riói kvótát szerezzen.

A hölgyek egyéni versengésében néhány bombameglepetés született. Kiesett például a kétszeres wimbledoni bajnok, a cseh Petra Kvitová, akit igazi női meccsen vert meg Shelby Rogers. A világranglista 108. helyén álló amerikai kiosztott két 6:0-s szettet a 10. helyen kiemelt ellenfelének, aki a középső játszmát rövidítésben 7:6-ra azért megcsípte. Kvitovát így talán egész pályafutása során nem verték el.

Nem járt sokkal jobban a másik cseh kiválóság, a tavaly Párizsban döntőző, 11. kiemelt Lucie Safarová sem, akit legalább egy volt Grand Slam-győztes – egyesben, párosban és vegyes párosban is – győzött le az ausztrál Samantha Stosur személyében. Kettejük találkozóján hatalmas csatában (6:3, 6:7, 7:5) nyert az ausztrál, aki pedig nem annyira mozog otthonosan a salakon. A románoknak viszont remek napjuk volt, miután a 2014-es finalista Simone Halep és Irina-Camelia Begu is bekerült a harmadik fordulóba. Akárcsak a világbajnoki címvédő lengyel Agneszka Radwanska. A 2. helyen kiemelt játékosnak azonban alaposan meg kellett küzdenie a harmadik fordulóért, ugyanis a cseh Strycova ellopott tőle egy szettet (6:2, 6:7, 6:2). A spanyol Muguruza viszont nem tréfált, egyszerűen lelőtte a pályáról a szebb napokat is megélt belga Wickmayert (6:3, 6:0).

A férfiaknál viszont nem a pályán robbant a bomba. A kilencszeres párizsi bajnok, Rafael Nadal ugyanis sajtótájékoztatót hívott össze, ahol bejelentette, visszalép a további küzdelmektől.

– Már Bagnis ellen injekcióval a karomban játszottam, míg mostanra már annyira fáj a csuklóm, hogy mozdítani sem tudom a kezem. Nagyon sajnálom, de így képtelen vagyok játszani. Őszintén remélem, hogy a wimbledoni tornáig rendbe jön a sérülésem – jelentette ki Nadal, aki pedig bombaformában teniszezett Párizsban, hiszen eddigi két meccsén mindössze kilenc játékot veszített el. Ezzel szinte megnyílt az út Novak Djokovic előtt a döntőbe.

Viszont szakított a hagyományaival a végső győzelemre is esélyes Andy Murray. A 2. helyen kiemelt skót ezúttal nem pepecselt, és két ötszettes meccset követően simán, három játszmában verte a horvát ászkirályt, Ivo Karlovicot (6:1, 6:4, 7:6). A másik két adogatógép, a kanadai Milos Raonic és az amerikai John Isner viszont továbbjutott, míg a címvédő Stan Wawrinka először nyújtott meggyőző teljesítményt a hazai Jeremy Chardy ellen (6:4, 6:3, 7:5). A franciák becsületét Richard Gasquet mentette meg, miután aránylag simán legyőzte a tehetséges ausztrál Kyrgiost (6:2, 7:6, 6:2). A titkos favorit Nisikori Kei viszont hatalmas csatába keveredett Fernando Verdascóval. A 2014-es US Open-döntős japán megnyerte az első két szettet, ám a spanyolnak sikerült az egyenlítés, de az ötödik szettben aztán újra Nisikorié volt a döntő szó (6:3, 6:4, 3:6, 2:6, 6:4).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.