BL-döntő előtt: „Hinnünk kell a végső sikerben!”

A veszprémiek a Kiel után a lengyel Kielce ellen szeretnék megnyerni a klub első BL-serlegét.

B.M.L.
2016. 05. 29. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat este folytatódott a veszprémi férfi kézilabdacsapat sikersorozata, és már csak egy lépés választja el attól Nagy Lászlóékat, hogy a klub legsikeresebb szezonját zárják. Az MVM Veszprém ugyanis ebben az idényben eddig megnyerte a SEHA Ligát, a magyar bajnokságot és kupát, így ha a hatkor kezdődő fináléban legyőzik a lengyel Kielce gárdáját a Balaton-felvidékére kerül a legértékesebb európai klubtrófea, a Bajnokok Ligája „robotkeze” is.

A csapat szombaton, a meccset követően visszatért a szállodába, és azóta a regenerálódáson és a lengyel bajnok elleni felkészülésen van a fő hangsúly. Ám érdemes felidézni a veszprémi hősök szavait a Kiel elleni drámai, hosszabbításban eldőlt elődöntőről.

Xavi Sabaté, a Veszprém vezetőedzője: „Gratulálok a játékosaimnak, hiszen egy pillanatra sem adták fel, mindent beleadtak és hittek magukban. Azt, hogy ilyen erősek vagyunk, mentálisan már többször is bizonyítottuk a szezonban. A második félidőben jobban védekeztünk, Mikler pedig kiválóan védett. Hittünk magunkban, és a hosszabbításban megnyertük a meccset. Hogy mi lesz a döntőben? Hinnünk kell a győzelemben, és harcolni a végsőkig.”

Nagy László átlövő, a Veszprém csapatkapitánya: „Azt hiszem, minden benne volt ebben a hetven percben, ami ebben az évben jellemző ránk. Az első félidőben nem volt túl acélos a védekezésünk, de a második játékrész elején megmutattuk az igazi arcunkat ebben. Igazi csapatmunka volt! A döntőben az a fontos, hogy fejben legyünk rendben.”

Gasper Marguc, a Veszprém szélsője: „Az utolsó két percben talán mindenki azt hitte, hogy eldőlt a mérkőzés, ám mi akkor is hittük magunkban és abban, hogy megnyerhetjük ezt a találkozót. A hosszabbításra elfáradt a Kiel, mi pedig az indításgóljainknak köszönhetően megnyertük a találkozót. Erre a hitre lesz szükségünk a döntőben is!”

Mikler Roland, a csapat kapusa: „A csapat erejét mutatja, hogy a hosszabbítást már simán behúztuk. Tavaly elbuktunk az utolsó lépcsőbe, de tanultunk belőle. Én is más lettem, immár egy igazi profiként várom a finálét.”

Ivan Sliskovic, a csapat átlövője: „Ilyen a sport. Van, amikor sokáig csak a padon ülsz, majd beállsz, és fontos gólokat lősz. Nem tudom, mit mondhatnék, nagyon örülök, hogy a góljaimmal hozzájárulhattam a győzelemhez.”

Schuch Timuzsin, a Veszprém védőspecialistája: „A védekezés döntött, és hogy a végjátékban megmutattuk, mekkora tartás van a csapatban. Ebben a szezonban sok ilyen kiélezett meccsünk volt, ami biztos segített a felkészülésben. Az elődöntő megnyerése erőt kell hogy adjon a Kielce ellen is.”

Iváncsik Gergő, a csapat szélsője: „Hátrányban is nyugodtak maradtunk, és hideg fejjel tudtunk játszani. A második játékrészre még jobban összeállt a védekezésünk. Mi sosem adjuk fel, és erre a lelki erőre is támaszkodhatunk a mai döntőben. Felkerülhet a korona a teljesítményünkre, ha sikerül az elődöntő második félidejében és a hosszabbításban nyújtott teljesítményünket megismételni.”

Vélhetően azzal mindenki egyetért, hogy a Veszprém–Kielce BL-döntőben ismét a védekezésé lesz a főszerep, de a szakemberek egyöntetű véleménye az, ha a Veszprém képes lesz megismételni az elődöntő második részében nyújtott teljesítményét, nincs az a Kielce, amely megállítsa Javier Sabaté gárdáját. A magyar csapat a harmadik, zsinórban a második, míg a lengyel az első fináléjára készül, amely után valamelyik fél magasba emelheti az áhított trófeát.

Nem véletlen, hogy Talant Dujsebajev a PSG legyőzését követően kijelentette, a mai nap a lengyel kézilabda legnagyobb ünnepévé válhat. Egyébként a volt magyar szövetségi kapitány az egyetlen a mezőnyben, aki játékosként és edzőként is megnyerte a BL-t, és ha most is első lenne a csapata, akkor a Kiel trénere, Alfred Gíslason után a második edző lehet, aki két csapattal is felér a csúcsra.

A jelenlegi magyar kapitány, Sabaté tavaly Carlos Ortega segítőjeként már átérezhette, milyen elbukni egy BL-finálét – illetve a klub-világbajnokság döntőjét –, így nem véletlen, hogy stábja tagjaival egész éjjel a Kielce elleni győztes taktika kidolgozásával foglalkozott.

Ebben a kiírásban mindkét döntős találkozott a másik országbeli csapattal a csoportmeccsek során. A Kielce egy góllal kikapott Szegeden, majd eggyel nyert hazai pályán, míg a Veszprém a Wisla Plock otthonában pontot veszített, míg otthon nyerni tudott a lengyelek ellen. Mind a Kielce, mind pedig a Veszprém saját hazájában mindent megnyert.

Bármelyik csapat nyer, először ülhet fel Európa trónjára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.