Cseh és Kapás is parádézott Londonban

Előbbi 100 méter pillangón, utóbbi pedig 1500 méter gyorson csapott elsőként a célba az Eb-n.

MNO
2016. 05. 21. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kapás Boglárka hamar az élre állt, diktálta az iramot, rendre a leggyorsabb ötven métereket úszva. Hatszáz méter megtétele után már két testhosszal vezetett közvetlen üldözői előtt, előnye egy kilométernél már három testhosszra nőtt, s nagy fölénnyel csapott a célba elsőként, 15:50.22 perces idővel. A magyar klasszis 3 tizedet javított korábbi eredményén.

Kapás Boglárka a köztévének adott interjút a döntő után: „200-300 méteren lassúnak találtam az iramot, ezért gyorsítottam, minden energiát beleadtam. Nagyon élveztem az úszást, és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült csúcsot úsznom.” A vasárnapi 400 m gyorssal kapcsolatban hozzátette: szeretné elhódítani az aranyat.

A döntő másik magyar résztvevője, Juhász Adél a hatodik lett 16:22.69 perccel.

Korábban a Londonban zajló vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek csütörtöki napján 800 m gyorson húzta be a bajnoki címet Kapás Boglárka. Később pedig a női 4×200 m gyorsváltó döntőjében villantotta meg tehetségét a magyar klasszis. Az aranyérmes váltó további tagjai: Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka.

Cseh László megszerezte második aranyérmét a londoni Eb-n. Jól hajrázott a magyar klasszis, és tökéletes benyúlással utasította maga mögé riválisait. Ideje, az 50,86 másodperc új országos csúcs is, a tavaly augusztusi kazanyi világbajnokságon elért saját korábbi rekordját javította meg egy századdal.

Győzelmét követően adott interjút az M4-nek a világklasszis sportoló: „Próbáltam úszni, ahogy a csövön kifért. Nagyon rákapcsoltam, a második ötvenen menni kellett. Örülök, hogy egy századdal megjavítottam a legjobbamat, azt gondolom, ennél még jobb is lehetek” – tette hozzá Cseh László.

Ez volt a magyar úszó pályafutásának 33. Európa-bajnoki elsősége. Cseh a londoni viadalon az 50 méter pillangó ezüstjét és a 200-as szám aranyát is bezsebelte.

A magyar klasszis a legjobb időt elérve jutott be a szombati döntőbe 100 méter pillangón, 51.64 másodperc alatt tudta le a távot, s ezzel nemcsak előfutamában nyert, hanem a teljes mezőnyt tekintve is a leggyorsabbnak bizonyult.

A női 200 méteres gyorsúszás döntőjében két magyar is indult, Verrasztó Evelyn az ötödik lett 1:58.16 perccel, a 14 éves Késely Ajna pedig a hatodik helyen végzett 1:58.24 perces egyéni csúccsal.

A férfi 50 méter gyors elődöntőiből Takács Krisztián a vasárnapi nyolcas döntőbe úszta magát a hatodik legjobb időt produkálva (22,09 mp), nem jutott tovább viszont Bohus Richárd, aki a 16. lett (22,47).

Balog Gábor a negyedik lett 200 méter háton szombaton. A napokban légúti gondokkal küzdő magyar versenyző jó hajrával érkezett be közvetlenül a dobogósok mögött 1:58.66 perces idővel. Balog 100 méter háton ötödik volt, a vegyes vegyesváltó tagjaként pedig bronzéremmel gazdagodott Londonban.

A női 200 méter pillangó vasárnapi fináléjában két magyar is ott lesz, mivel a szombati elődöntőből Szilágyi Liliána, a 100 méter pillangó londoni negyedik helyezettje a második legjobb idővel (2:08.63 p) jutott tovább, Jakabos Zsuzsanna pedig az ötödik időt (2:08.80) úszta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.