Dráma végén örömmámor: BL-döntőben a Veszprém!

A csapat kiharcolta a döntőbe jutást, vasárnap magyar–lengyel döntőt rendeznek a férfikézilabda-BL-ben.

Szén Sándor
2016. 05. 28. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MVM Veszprém nemcsak a magyar drukkerekre számíthatott, az első találkozó után ugyanis néhány lengyel szurkoló a csarnokban maradt, és biztatta a magyar csapatot. A Kiel a Final Four egyetlen résztvevője, mely nyert már BL-t, de a Veszprém kerete sem tapasztalatlan ilyen téren, korábban több játékos is csúcsra ért már.

Nem kezdett jól a magyar csapat, a mérkőzés elején a védelem többször is kihagyott, Landin pedig ihletett formában kezdett a másik kapuban. Sajnos a dekoncentráltság apró jelei is megfigyelhetők voltak a piros mezeseken, Ilic könnyelműen adott el egy labdát, amit a Kiel kegyetlenül ki is használt.

Pálmarsson villant, gyönyörű csel után szeretett volna befordulni, de Brozovic földre vitte. A jogos hetest a sértett végezte el higgadtan. Az első tíz perc leteltével pedig Nagy László góljával az egyenlítés is összejött, egy 3-0-s magyar roham végén (5-5).

Egy nagyszerű Alilovic-védés után Pálmarsson lőtt sistergős bombagólt, fordított a magyar csapat. A félidő felénél kettős emberhátrányba került a Veszprém, Schuch Timuzsin és Nagy László is a kiállítás sorsára jutott. A fehér mezesek ki tudták használni a fórt, Vujin révén egyenlítettek. Schuch alig tért vissza, máris összeszedte második kiállítását. Az újabb emberhátrány ellenére azonban Sulic révén egyenlíteni tudtunk.

Landin az utolsó tíz percre ismét felszívta magát, két nagy erejű Nagy László-lövést is bravúrral védett, csapata pedig mindkétszer betalált a túloldalon. Öt perccel a szünet előtt két góllal vezettek a németek, Nagy viszont harmadik kísérletét nem puskázta el. Vujin révén érkezett a válasz kiszorított helyzetből, a horvát nagyon élt. Mint ahogy Landin is. A dán kapus Ilic gyenge büntetőjét könnyűszerrel hatástalanította. Az utolsó percben kristálytiszta kieli belemenés után maradt néma a játékvezető sípja, Duvnjak pedig egy tetszetős figura végén túljárt Alilovic eszén. Chema válaszul kétszer is eltalálta a kapufát, a sípszó pedig háromgólos Veszprém-hátrányban jelezte az első játékrész végét (15-12).

A második játékrészre Mikler Roland érkezett a magyar kapuba, és az első lövést sikerült is hárítania. Marguc pedig értékesített egy hetest, jól kezdtük tehát a félidőt. Bő öt perc elteltével pedig már döntetlen állt az eredményjelzőn. A kapuscsere nagyszerűen sült el, elhúztunk két góllal, a Kiel csupán bő nyolc perc elteltével tudta bevenni Mikler kapuját.

A félidő felénél ismét Landin percei következtek, több emberfeletti bravúrt is bemutatott, csapata pedig felzárkózott. Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt Mikler hárította Vujin bombáját, majd Ilic lőhetett büntetőt. Nem hibázott, Landin tehetetlennek bizonyult. Viszont elhúzni nem sikerült, a vége előtt négy perccel ismét a németeknél volt az előny. Egy bosszantó labdaeladást könyörtelenül kihasznált a Kiel, másfél perccel a lefújás előtt már kettővel ment. A Veszprém viszont egy utolsó, hősies erőfeszítésnek köszönhetően egyenlített, és kiharcolta a hosszabbítást (25-25).

Marguc hosszabbítást jelentő gólja:

Gólváltással indult a ráadás, majd Pálmarsson szerzett labdát csúszva-mászva az utolsó pillanatban. Sliskovic pedig vezetéshez juttatta a Balaton-felvidékieket. Mikler-bravúr, majd ismét egy Sliskovic-gól következett.

A hosszabbítás második félideje újabb Mikler-védéssel kezdődött, a kipattanóra Marguc csapott le, egyedül vezethette Landinra a labdát, de kihagyta az ordító ziccert. A kontrát megúsztuk, Ugalde pedig Marguchoz hasonló helyzetből lőhetett, a spanyol azonban nem hibázott. Két perccel a vége előtt ismét Ugalde roboghatott kapura, és könyörtelenül bevágta az újabb gólt. Néggyel mentünk ekkor, Vujin szépségtapasza már nem számított, csak a statisztikusokat érdekelte.

Egy-egy további gól született, a Veszprém jogosan lejthetett örömtáncot a lefújáskor, hiszen 31-28-cal kiharcolta a döntőbe jutást. 2016-ban magyar–lengyel döntőt rendeznek a kézilabda-Bajnokok Ligája fináléjában.

Végeredmény:
THW Kiel – MVM Veszprém 28–31 (15–12, 25–25) – hosszabbítás után
Köln, Lanxess Aréna, 20 000 néző.
Játékvezetők: V: Öyvind Togstad, Rune Kristiansen (norvégok)
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 4/6

THW Kiel: Landin – Ekberg 5, Canellas, Wiencek 5, Brozovic, Duvnjak 7, Klein 1. Csere: Vujin 8, Dissinger 2, Mamelund, Jaanimaa. Vezetőedző: Alfred Gíslason.

MVM-Veszprém: Alilovic – Marguc 6, Nagy L. 3, Pálmarsson 4, Nilsson, Ilics 8, Ugalde 4. Csere: Mikler (kapus), Sulic 1, Schuch, Sliskovic 2, Gulyás, Terzic, Chema Rodríguez 1, Iváncsik G. 2. Vezetőedző: Xavier Sabaté.

A legjobb védelem találkozott a legjobb támadósorral az első elődöntőben, a Kielce stabil védelme és a franciák klasszis támadójátéka izgalmas meccset ígért.

Az első félidő közepénél úgy tűnt, a két csapat erősségei kiegyenlítik egymást, ekkor ugyanis 6-6 állt az eredményjelzőn. Az iramot a párizsiak diktálták, de érdemben nem tudtak fölénybe kerülni. Kettőnél több ponttal csak a találkozó elején vezettek, a lengyelek rendre ki tudtak egyenlíteni.

Az első játékrész utolsó öt percére is egyenlő állással fordultak a csapatok (14-14). Ez az időszak sem hozott változást, a Kielce kapusa, Szmal nagyon belelendült, viszont a nagy veterán Omeyer sem akart elmaradni tőle a másik oldalon. A játékrész utolsó perce egy-egy hatalmas kapusbravúrral ért véget. A szünetre döntetlennel vonultak a csapatok (16-16).

A második játékrész elején a lengyelek hamar berámoltak két gólt, ám ezután majd nyolc percig gólképtelenek voltak. Csak azért nem kerültek nagyobb bajba, mert a PSG is csupán egyszer zörgette meg hálójukat ez idő alatt. A Kielce emberhátrányba került, amit az ellenfél ki is tudott használni, és fordított.

A PSG percei következhettek volna, de Hansenék több helyzetet kihagytak. A dán szupersztár büntetőt is hibázott, a Kielce pedig ismét felzárkózott. Sőt, a Szmal kapus vezette védelem ismét megcsillogtatta tudását, ahogy a támadók is belelendültek. A lengyelek hamar kétgólos előnybe kerültek, majd az utolsó percben a kegyelemdöfést is megadták Hansenéknek. A párizsiak erejéből még egy becsületgólra futotta, de a lényeg már nem változott, a Kielce került a vasárnapi fináléba.

Eredmény:
Kilece – Paris Saint-Germain 28-26 (16-16)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.