Félelmetes klasszisok várnak a Veszprémre

Brutális mezőnyben nyernének Bajnokok Ligáját a bakonyiak.

Szén Sándor
2016. 05. 28. 2:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétvégén Európa két legnépszerűbb sportágának csúcseseménye is zajlik, a labdarúgó-Bajnokok Ligája döntő mellett a kontinens, és nyugodtan mondhatjuk, hogy a világ legjobb férfikézilabdázóié lesz a főszerep.

A helyszín ismét a kölni Lanxess Aréna, mely a sportág egyik legismertebb létesítményévé nőtte ki magát az utóbbi évek során. Húszezer fős befogadóképességével ez a világ legnagyobb kézilabdacsarnoka, néhány éve pedig a férfi Négyes Döntő jól bevált helyszíne. (Szívünknek kedves, hogy a női Négyes Döntő helyszíne szintén hagyományos módon Budapest.)

Idén egy kivétellel ugyanaz a mezőny, mint tavaly, a Veszprém mellett ott lesz a Kiel és a Kielce is. Az egyetlen hiányzó a címvédő és egyben legeredményesebb BL-szereplő Barcelona, helyette az egyre izmosabb, dúsgazdag Paris Saint-Germain jutott be a legjobb négy közé. Utóbbi együttes a legtapasztalatlanabb ezen a szinten, a franciák ugyanis első Final Fourjukra készülnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy lebecsülendő együttesről van szó, sőt. Néhány éve hatalmas pénzekkel próbálja világverő csapattá tenni a gárdát a katari tulajdonos, és minden jel arra mutat, hogy jó úton jár.

Elég, ha csak az edző, Zvonimir Serdarusic nevét említjük, aki a Kiel trénereként tett szert hírnévre. A mester pedig olyan tanítványokkal dolgozhat együtt, mint a Karabatic testvérek, Mikkel Hansen vagy épp Daniel Narcisse.

A lengyel bajnok Kielce nevére már régóta nem legyinthetünk, a sárga-kékek két bronzéremmel is büszkélkedhetnek a Bajnokok Ligájában. A csapat kötelékébe tartoznak a legjobb lengyel játékosok, Karol Bielecki és Michal Jurecki, de neves légiósok is kiveszik a részüket a sikerből, mint a spanyol Julen Aguinagalde vagy a német Tobias Reichmann. A lengyelek edzője a magyar válogatottal a legutóbbi Eb-n kudarcot valló Talant Dujshebaev.

A Kiel az egyik legismertebb és legeredményesebb német klub, és nem utolsósorban a nemzetközi porondon is óriási névnek számít. Az észak-német együttes háromszor is elhódította a BL-serleget, legutóbb négy éve diadalmaskodott a sorozatban. Az ellenfeleknek nem lesz könnyű dolguk, a csapat kapuját ugyanis a világklasszis Niklas Landin védi. Sztárokból náluk sincs hiány, Toft Hansen, Domagoj Duvnjak és Marko Vujin megkerülhetetlen alakja a mai kézilabdának.

Ezekkel a csapatokkal kell tehát szembenéznie a Veszprémnek a hétvégén, bitang nehéz feladatnak tűnik, elkél tehát a biztatás. Ugyanakkor az egyik résztvevő nem lesz ismeretlen a magyar csapat számára, a csoportkörben ugyanis a Paris Saint-Germainnel találkoztak már Nagy Lászlóék. A mérleg egy győzelem és egy vereség.  A BL-szezon legeredményesebb játékosai Ilic, Marguc és Nagy László voltak, de a stabilitással sem akadt komoly gond, mind Alilovic, mind pedig Mikler nagyszerű teljesítményt tett le az asztalra a kapuban.

A Balaton-partiak kiválóan hangoltak, a Magyar Kupában kettős győzelmet arattak a Szeged elleni izgalmas párharcban.

A Kiel ugyanakkor nem alapozhat az utolsó meccsére, ott ugyanis kikapott a Melsungentől. A Paris Saint-Germain pont a Veszprémével ellentétes előjellel készülhet a döntőre: a fővárosiak elbukták a kupadöntőt a Montpellier-vel szemben. A Kielcének nem a BL lenne a szezon első trófeája idén, néhány hete ugyanis a lengyel bajnokságot már behúzta – 2009 óta egy év kivételével folyamatosan ők a bajnokok.

Négy különböző stílusú, profilú klub küzd meg a férfikézilabda első számú nemzetközi trófeájáért. A világ legjobbjai a leghangulatosabb arénában csapnak össze. Jósolni nehéz, az pedig egyértelmű, remek összecsapásokra van kilátás. És persze reméljük, hogy a Veszprém folytatni tudja a két éve megkezdett sormintát, és a negyedik, valamint a második hely után vasárnaptól a BL friss bajnokaként tündökölhet.

Szombat

15.15 Kielce–PSG

18.00 Kiel–Veszprém

Vasárnap

15.15 Bronzmeccs

18.00 Döntő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.