Félnek a zikától, otthon edzenek az amerikai úszók

Emiatt törölték a Puerto Ricó-i edzőtáborozást, inkább Atlantában tartják a közös tréningeket.

MTI
2016. 05. 20. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ehelyett Atlantában tartják a közös tréningeket azon versenyzők számára, akik az augusztusi ötkarikás játékokon indulnak az amerikai színek képviseletében. A Puerto Ricó-i gyakorlásokat közvetlenül azelőtt tartották volna, hogy a csapat átutazik Brazíliába, az olimpiai versenyek színhelyére.

A főként Közép- és Dél-Amerikában terjedő zikavírushoz köthető betegséget nemrég diagnosztizáltak először az Egyesült Államok egyik úgynevezett külterületén, Puerto Ricóban is. Maga a fertőzés már korábban megjelent ott: múlt hét végi adatok szerint 925 zikavírusos megbetegedést tartanak számon, köztük 128 terhes nőt. A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott 1,5 millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.