Hihetetlen meccsen legyőztük Fehéroroszországot!

1939 óta először nyert a magyar hokiválogatott elitvébén – 5-2-re vertük meg a fehéroroszokat.

Földi Bence
2016. 05. 14. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetesen azt tudtuk a fehéroroszokról, hogy 18 KHL-es hokisuk van a keretben, és a bennmaradás szempontjából számukra is fontos a meccs. A fehéroroszok kapták a legtöbb a gólt a mérkőzés előtt, az eddigiekből látszott, képesek szép játékra (több gólt lőttek, mint mi), de ha nem megy nekik, agresszívvé válnak. Nos, ebből a szempontból minket sem kellett félteni, ismét agresszív hokit játszott a magyar csapat, ráadásul most ki tudta használni az ellenfél hibáit. Az első gólunknál egy védő hibázott a sarokban, így került Kógerhez, majd Nagy Gergőhöz, aki értékesítette a helyzetet. A második találatunknál Vas János lövésébe ért bele egy fehérorosz, így pattanhatott be a kapuba.

A második játékrészben a vb legjobb harmadát produkálta a magyar hokiválogatott, kétszer annyit kapura lőve, mint az ellenfél. Ugyan a játékrész elején egyenlített Fehéroroszország, ismét sikerült kihasználni a hibáikat. Előbb Sebők Balázs lépett meg és szerzett gyönyörű gólt, majd Galló Vilmos a korongszerzést követően bevágta a csapat negyedik találatát. A fehéroroszok szétestek, levitték a kapusukat, aki le sem ült a kispadra, hanem beviharzott az öltözőbe. A játékrész végén Yevenko vesztette el a fejét, és fejbe vágta ütővel Bartalis Istvánt, akinek fröcsögött a vére a jégre. Érdekesség, hogy eddig mindig a második harmadban voltunk a mélyponton, ezúttal ekkor voltunk a legjobbak.

Bartalis visszatért a harmadik harmadra, amelyet kettős emberelőnnyel kezdhettünk, de nem tudtunk élni vele. A harmad végére a fehéroroszok is összeálltak, de a masszívan védekező magyar csapat eszén nem tudtak túljárni. Az utolsó percre emberelőnybe kerültek, ráadásul levitték a kapust is, így két emberrel voltak többen, mint Rajna Miklósék. Ám Vas János kiemelte a pakkot, amely – akárcsak Szirányi tavalyi krakkói emelése – szép lassan becsorgott az ellenfél kapujába, így 5-2-re legyőztük Fehéroroszországot!

Utoljára 1939-ben nyertünk elitvébén, akkor Belgiumot gyűrtük le. A modern időkben 2009-ben jártunk A csoportos világbajnokságon, akkor pontot sem szereztünk, most egyből hármat is. Az öröm nagy, de a bennmaradásért még tenni kell. A saját kezünkben van a sorsunk: ha legyőzzük Németországot hétfőn, biztosan A csoportosok leszünk jövőre is. Ha nem, akkor kedden Franciaországnak kell drukkolnunk. Ha ők legyőzik a fehéroroszokat, Rich Chernomaz csapata marad az elitben.

Chernomaz a találkozó utáni sajtótájékoztatón kiemelte: a mostani válogatott más volt, mint egy nappal korábban az amerikaiak ellen.

„Nagyon felkészültünk a fehéroroszokból, az eltervezett játékot szinte végig tudtuk hozni. A kritikus szakaszokban is jól döntöttünk, így a korábbiakhoz képest kevesebb sansza volt az ellenfélnek

– jelentette ki. – Maradt esély a bennmaradásra, ami a magyar–német, illetve a fehérorosz–francia meccstől függ” – tette hozzá a magyar kapitány, aki megjegyezte, a tavalyi krakkói feljutáshoz hasonló érzése lehetett mindenkinek, a szurkolóknak is, a játékosoknak is, akkor ugyancsak üres kapus góllal alakult ki a végeredmény, és akkor is hasonló eufóriát váltott ki.

A két emberhátrányos gólt szerző Vas János azt hangsúlyozta: ugyan most lehet kicsit örülni, de még nincs vége a vb-nek, és mivel a válogatott ismét saját kezébe vette a sorsát, nem szabad kiengedni: „A németek ellen két nap múlva ismét csodára lesz szükség. Ugyanilyen fegyelmezetten kell játszani akkor is.” A 19 lövésből 17-et megfogó Rajna Miklós kitért arra, hogy mindenki bízott a másikban, így igazi csapatsiker a mostani. „Végre tudtunk helyzeteket kialakítani, és azokat be is lőttük. Amikor pedig védekezni kellett, akkor meg a védelem volt jó. Sok segítséget kaptam a társaktól” – mondta Rajna.

„Bízunk abban, hogy ilyen játékkal sikerül bennmaradnunk. A németek ellen sem adjuk fel, pedig ők az esélyesek. Próbáltam higgadt maradni a kiugrásomnál, néztem, mire készül a kapus, ezért lőttem az ő jobb oldalára a korongot” – mondta Sebők Balázs, aki 25 találkozó után volt ismét eredményes. Nagy Gergő örült annak, hogy ismét sikerült történelmet írniuk, 77 év után szerzett pontot az élvonalban a válogatott.

„Csalódott vagyok az eredmény miatt. Nem tudtunk elegendő helyzetet kialakítani a győzelemhez. Tavaly még a negyeddöntőért harcoltunk, most pedig néhány játékos teljesítménye, az emberelőny és az emberhátrányos helyzetek kihasználása, valamint a kapusteljesítmény miatt a bennmaradásért” – mondta Dave Lewis, a fehéroroszok szövetségi kapitánya, aki kiemelte: a magyarok remek meccset játszottak, és kihasználták a lehetőségeiket.

„Boldog nap Magyarország számára – a fehéroroszok feletti győzelem az első magyar diadal 77 év után” – írta honlapján a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF). „Megérte várni” – folytatta, felidézve, hogy van még esélyük a magyaroknak a bennmaradásra.

A szövetség Facebook-oldalán egy kanadai nő azt írta, kisírta a szemét, úgy örült a magyar sikernek, egy német drukker pedig kijelentette: reméli, hogy a franciák legyőzik a fehéroroszokat kedden, mert hétfő este ők nem kegyelmeznek majd a magyaroknak. Egy cseh hozzászóló szerint Magyarország megérdemli, hogy az elitben maradjon, egy lengyel férfi pedig azt írta, hogy a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka nem lesz elégedett.

Magyarország–Fehéroroszország 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)
Lubilejnij Aréna, 4000 néző, v.: Kubus (szlovák), Wehrli (svájci)
Gól: Nagy G. (6.), Vas J. (11., 60.), Sebők (31.), Galló (34.), illetve Platt (13.), Gavrus (27.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.