Hokisaink gólt lőttek a világ legjobbjainak

Ugyan Bartalisék 7–1-es vereséget szenvedtek az elitvébén Kanadától, nincs miért szégyenkeznünk.

Földi Bence
2016. 05. 08. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szlovákia ellen elszenvedett szombati vereséget követően az olimpiai és világbajnoki címvédő Kanada ellen vívta második A csoportos világbajnoki mérkőzését Szentpéterváron a magyar hokiválogatott. A két csapat teljesen más szintet képvisel jégkorongban: míg nálunk csupán 4600 igazolt hokis van, náluk 725 ezer, ráadásul fedett csarnokok tekintetében is jobban állnak (24 vs. 2600). Emellett a 2009-es, svájci elitvébén elszenvedett 9–0-s vereség is benne lehetett a magyar fejekben.

Nos, ezen a hátrányon kellett felülemelkednie a magyar csapatnak, amely a második harmad közepétől eltekintve fel tudta venni a versenyt Kanadával. Az észak-amerikaiak kezdték jobban a meccset (amelyet itt követtünk percről percre), előbb Scheifele majd Corey Perry is be tudta venni Hetényi hálóját. Ám a második bekapott gólt követően egyértelműen feljavult a magyar csapat és nagy nyomást gyakorolt a kanadai kapura. Végül egy emberhátrány végén Sofron volt agresszív, odacsapott az egyik kanadai védő ütőjére, így csorgott a korong Bartalis István elé, aki fogta és bevágta Pickard kapujába a korongot.

Magyarország ezzel 78 év után szerzett gólt világbajnokságon Kanada ellen. Ezt a nemzetközi szövetség honlapja is kiemelte. „Canadians triumph again – First goal for Hungary vs. Canada in 78 years” – írták, megemlítve, hogy ez volt a két csapat negyedik vb-meccse, 1938-ban 1–1-re végeztek, míg 1933-ban 3–1-re Kanada nyert.

Az első harmad végén és a második harmad elején Magyarország volt a jobb, még az egyenlítés is karnyújtásnyira került, de Bartalis gólja után kilenc perccel ismét gólt ütött Kanada (Stone), majd hengerelni kezdtek: rövid időn belül Marchand, Brassard és Matheson is betalált, Hetényi Zoltán helyett pedig Vay Ádám állt a magyar kapuba. 1–6-tal mehettek újabb szünetre Chernomaz fiai.

A harmadik harmadra sem fáradt el a magyar csapat, de Kanadának már nem volt fontos, hogy rengeteg újabb gólt üssön. Végül egy összejött (Hall), de az utolsó negyedórában már nem esett gól.

A magyar hokiválogatott negyven lövés alatt tudta tartani Kanadát, ráadásul húsznál többször veszélyeztetett, ez mindenképp megsüvegelendő. Emellett emberhátrányban is jól védekeztek Magosi Bálinték – aki szárkapocssérülése ellenére vállalta a játékot – így összességében pozitívan várhatják a kedd esti, Franciaország elleni mérkőzést.

Kanada–Magyarország 71 (21, 40, 10)
Ljubilejnij Aréna, 5000 néző: v: Jerabek (cseh), Öhlund (svéd)
Gólok: Scheifele (6.), Perry (11.), Stone (28.), Marchand (30.), Brassard (32.), Matheson (33.), Hall (45.), illetve Bartalis (19.)

Rich Chernomaz szövetségi kapitány megkapta a kért bátor játékot: „Fiatal csapatunk van, azt kértem, hogy legyünk bátrak, agresszívek, élvezzük a játékot. Ezt megkaptam, és néhány perctől eltekintve nagyon elégedett vagyok. A két csapat játékosainak összkeresete közötti különbség éves szinten több mint 60 millió dollár. Ilyen mérkőzésen fontos lett volna a jó kapusteljesítmény. Sajnos volt egy 5-6 perces szakasz, amikor négy gólt is kaptunk. De hát ez Kanada... A második harmadban, amikor ellentétes oldalon volt a cserepad, és nehéz cserélni, akkor beszorítottak bennünket, fáradtunk és jöttek a gólok.\"

Bill Peters, a kanadai válogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy a magyar csapat bebizonyította: nem véletlenül jutott fel az élvonalba: „Ellenfelünk nagyon jó benyomást tett ránk. Tudtuk, hogy fegyelmezetten játszik, és minden harmadot jól kezdett, többször nehéz pillanatokat éltünk át. Egyértelműen látszik, hogy a magyarok miért tudtak szintet lépni tavaly.\"

Az egyetlen magyar gólt ütő Bartalis István nagyon örült annak, hogy betalált, de sajnálta, hogy a csapat nem szerzett több gólt: „Adódott esély, hogy ne csak egy gólig jussunk. Volt olyan szakasz, amikor közelebb álltunk a 2-2-höz, mint a pár perccel később az 1-4-hez. Ilyen a hoki, Kanada olyan nyomást helyezett ránk, hogy hibáztunk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.