Kapás Boglárka: Egy arany, három érem kell

Kedvenc száma az 1500 gyors, ezt fogja megmutatni az Eb-n, de 400-on és 800-on is érmet akar.

2016. 05. 15. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpia nem kívánságműsor. Ez abból is látszik, hogy Európa-bajnok úszónőnk, Kapás Boglárka kedvenc száma nem szerepel az ötkarikás játékok műsorán. Ettől persze még nem kell eltemetnünk az Újpest 23 éves úszóleányát, hisz 3 számban is világszínvonalon teljesít – ezt be is fogja bizonyítani hétfőtől Londonban az úszó-Eb-n.

– Igazából 800 méter gyorson kell megmutatnom az olimpián, mit tudok, e mögé sorolnám a 400-at. De az Eb-n van 1500-as táv is – figyelmeztet sokat sejtető mosollyal, önbizalommal telve a 2014-es berlini kontinensviadal 1500-as ezüstérmese. Kapás Boglárka alapvetően már Rióra készül, mindössze néhány „feladatot” végzett el, ami alkalmassá teszi megfelelő eredményre a legkedvesebb távon is.

Az Európa-bajnoki esélyeket latolgatva leszögezi: a legjobb idő az övé a mezőnyben, ezért egyértelműen az aranyérem a célja, lehetőleg egyéni legjobb idejéhez minél közelebbi eredménnyel. Szintén dobogós reményei vannak a 800 méteres gyorsúszást illetően, ezen és 400-on egyéni csúcsot repesztene. 400 méteren azért már sűrűbb a mezőny, de igazán elégedett akkor lenne magával, ha megcsípne egy érmet a legrövidebb távon is.

– Hihetetlenül jó erőben érzem magam, remélem, ez már az Európa-bajnokságon is meg fog mutatkozni. A riói olimpiáról is éremmel szeretnék hazajönni, amire 800 méteren van a legnagyobb esélyem – jelezte előre Kapás Boglárka, aki 2012-ben felült már Európa trónjára ebben a számban.

Amiért edzőt és klubot váltott, az bejött neki, jó a kapcsolata az edzőkkel és sokkal motiváltabb is.

– Imádok úszni, szeretem, amit csinálok, nap mint nap – lelkendezett az Eb-n tehát aranyesélyes sportolónő.

800 gyorson egyébként lesz az Eb-n egy olimpiai bajnok honfitársa, Risztov Éva személyében. Turi György visszatért tanítványa azonban egy 4 napos fekvőbetegség miatt csak ezen a távon indul el, mivel a verseny után 5 nappal egy hazai medencés hosszútávúszó-versenyen van jelenése fő számában, 10 kilométeren, és nem kockáztat. Kapáson és Risztovon kívül Juhász Adél és a 14 éves Késely Ajna – az „új Egerszegi” – is látható majd, de négyük közül csak a két legjobb középdöntős úszhat a döntőben. Nagyon halkan mondjuk: Késely Ajna akár ki is használhatja Risztov helyzetét, de Hargitay András egyértelművé tette, hogy az életkor és az összetett erőviszonyok komoly súllyal esnek a latba az olimpiai válogatási elveknél.

Kapás Boglárka a friss Európa-ranglista szerint 400-on a 9., 800-on a 2., 1500-on az 5. helyen áll, de az előtte állók közül közel sem indul mindenki, így nem látjuk Hosszú Katinkát sem 400-on, amely szám ranglistáján a 3. helyen áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.