Kétszer is dobogóra állhatott Michelisz

A legendás nürburgi Nordschleifén csaptak össze a versenyzők.

B.M.L.
2016. 05. 28. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annyi balszerencse után – legyen elég a hungaroringi hétvégére vagy a padlólemez-mizériára utalnunk – Fortuna is úgy vélte, valamit vissza kell adnia Michelisz Norbertnek az idei túraautó-világbajnokság németországi versenyén. A magyar pilóta már az időmérőn bizonyított: a leggyorsabb hondásként a negyedik helyet szerezte meg, így az első, fordított sorrendű rajtnál a hetedik, a főversenyen pedig a negyedik helyről vághatott neki a futamoknak.

Az első viadalon aztán szinte annyi minden történt a pályán, ami más esetben egy fél szezonban. A Nordschleifén több mint húsz kilométeres egy kör, így a verseny csupán három körből állt. Michelisz jól kapta el a rajtot, és az utolsó kört már a negyedik helyen kezdhette meg, hiszen előbb Tom Coronel esett ki előle defekt miatt, majd a volvós Thed Björk volt kénytelen kiállni. És ekkor az élen haladó Thiago Monteiro a szalagkorlátnak vágódott, akibe belerohant az őt üldöző Yvan Muller, így a tizedik pozícióból rajtoló kétszeres vb-címvédő argentin José María López került az első helyre, amelyet a leintésig meg is őrzött. Mögötte a második helyen Tom Chilton végzett, Michelisz Norbert pedig harmadikként zárt, azaz ismét felállhatott a dobogóra a marokkói duplázást követően. A Zengő Motorsport fiatal tehetsége, Ficza Ferenc is befejezte a futamot, őt a tizenkettedik helyen intették le.

A főversenyen Michelisz az első sorban találta magát a rajtrácson, miután az első futamon bukott pilóták közül sem Muller, sem Coronel nem tudott elindulni, akárcsak Norbi csapattársa, Monteiro. A gyári Honda magyar pilótája lerajtolta Lópezt, aki azonban még az első körben visszavágott neki. Közben Chilton is nagyon megközelítette Micheliszt, aki egy remek második körrel lerázta magáról a brit pilótát. A végéig a helyzet nem változott, és az első három fél másodpercenként követve egymást ért célba, azaz mindkétszer ugyanazok állhattak fel a dobogóra, igaz ezúttal Michelisz végzett López mögött. Ficza Ferenc ezúttal is célba ért, tizenharmadik lett.

Michelisz ezzel a legeredményesebb gyári hondásként 35 pontot és két dobogós helyet ért el a legendás Nordschleifén, és összetettben feljött a negyedik helyre közvetlenül két csapattársa, Monteiro és Robert Huff mögé. Ezt azt is jelenti, hogy az elmúlt négy futam mindegyikét a dobogón – két második és két harmadik helyet szerezve – fejezte be. Hogy ezt a helyet és a pontjait megtarthatja-e, az attól függ, hogy az FIA helyt ad-e a szabálytalannak ítélt padlólemezek miatt beadott Honda-fellebbezésnek. Bízzunk benne, hogy így lesz.

A vb állása: 1. López (argentin, Citroen) 193 pont, 2. Monteiro (portugál, Honda) 124, 3. Huff (brit, Honda) 122, 4. Michelisz 120.

A túraautó-vb idénye két hét múlva, Oroszországban folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.