Magyar hokikapust éltet a világ

A 22 éves debreceni Vay Ádám 48-szor védett a világklasszis finnek ellen, a sportsajtó pedig felfigyelt rá.

FB
2016. 05. 12. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A magyarok kapusa, Vay Ádám a meccs hősévé avanzsált” – írta a finnek és a svédek meccseiről szóló cikkében a német Hockeyweb.de. Az osztrák Sport Report szerint Vay világklasszis teljesítményt nyújtott a finnek ellen. A portál szerint a svédek Nyquistje mellett Vay volt az este sztárja szerdán, akit csak a 37. percben tudtak legyőzni a finnek. „A magyar drukkerek ennek ellenére éltették Vayt. Ezért is olyan különleges ez a világbajnokság” – tették hozzá.

A finn Yle.fi svéd kiadása is írt Vay Ádámról, szerintük miatta nem tudta érvényesíteni akaratát két harmadon keresztül a finn csapat. Hozzátették: Vay joggal lett a magyarok legjobbja a meccs végén. Az Yle.fi finn kiadásában Vayról azt írták, hogy valószínűleg élete meccsét játszotta. A Debreceni HK 22 éves kapusa szinte mindent kivédett – ezt már a Finnországban működő svéd regionális lap, a Vasabladet írta Vay Ádámról, aki mellett a finnek első gólszerzője, Atte Ohtamaa csak szerencsével tudta beütni a korongot szerintük.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint Vay szinte minden felé tartó korongot elkapott vagy félrekotort. A kanadai TSN is kiemelte, hogy Vay 47-et védett – igaz, hogy a valós szám 48. A szintén kanadai RDS szerint meglepő volt, hogy az elitvébén utoljára 78 éve győző magyar válogatott milyen erőteljesen lépett fel a finnek ellen, akik csak a harmadik harmadban tudták felőrölni az ellenfelet.

Szlovákiában, a Dobré Noviny is írt a magyar meccsről, szerintük a „kívülállók” két harmadon keresztül bírták. „A meccs Vay Ádám miatt volt emlékezetes” – írták, majd képletesen leírták a „finnugor” találkozót: Vay és a finn támadók párbaja volt.

„Noha ötven lövésnél többet kaptunk, így is elégedett vagyok a védekezéssel. Vay, aki az előző idényben a Mol Ligában, Debrecenben védett, nagyon fiatal, 22 éves, és úgy állt be, hogy nem volt veszíteni valója. Nagyon atletikus, jól harcol és most kifogástalan volt. Vele az élen megnehezítettük a finnek dolgát, együtt küzdöttünk. Az viszont zavaró volt, hogy védekezésből nem tudtunk átfordulni támadásokba” – jelentette ki az MTI szerint a meccs után Rich Chernomaz magyar szövetségi kapitány. Finn kollégája, Kari Jalonen szintén kiemelte Vayt: „A szentpétervári csoportban ez volt az eddigi legjobb kapusteljesítmény” – mondta, majd rátért saját csapatára.

Vay Ádám a Jégkorongblog szerint kijelentette: „A szurkolók kitettek magukért most is. Még sose játszottam ilyen szintű meccseket életemben, jó érzés volt a finnek ellen pályára lépni. Az edző megtisztelt azzal, hogy Kanada ellen is betett, erre pedig nincsenek szavak. A KHL és az NHL a nagy álmom, meg nem állok, míg valamelyiket el nem érem.” Csapattársa, Sebők Balázs is dicsérte: „Vay Ádám megmutatta, miért került a keretbe, hatalmas segítség volt nekünk.”

A Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) vb-szervezői a nap öt legnagyobb védésének videójába három Vay-hárítás is bekerült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.