Meghalt egy holland hegymászó a Mount Everesten

A férfinál volt oxigénpalack, de folyamatos gyengeségre panaszkodott, mielőtt életét vesztette.

MTI
2016. 05. 21. 20:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paszang Purba, a katmandui Seven Summit Treks munkatársa elmondta, Eric Arnold szombatra virradó éjszaka vesztette életét. A hegycsúcsról társaival együtt leereszkedő hegymászónál megfelelő mennyiségű palackozott oxigén volt, azonban folyamatosan gyengeségre panaszkodott, és a kilencszáz méterrel a csúcs alatt fekvő, négyes táborban meghalt – tette hozzá.

Purba közölte: a továbbra is a 8848 méter magas csúcs közelében tartózkodó hegymászócsapattal nagyon rossz az összeköttetésük, így egyelőre nem tud többet Arnold halálának körülményeiről. Hozzátette, több napig is eltarthat, mire a holttestet le tudják vinni a lejtőkön és ehhez több emberre is szükség lehet.

A Rotterdamból származó Arnoldnak ötödik nekifutásra sikerült meghódítania a Mount Everestet. Egy helyi televíziós csatornának egy idén készült interjúban azt mondta, gyerekkori álma volt, hogy feljuthasson a világ tetejére. A beszélgetésben hangsúlyozta, tisztában van vele, hogy a balesetek kétharmada a visszaúton történik, és az expedíció legveszélyesebb része még hátravan, amikor a legtöbben már úgy gondolják, elérték a céljukat.

Ausztrál médiaértesülések szerint szombaton egy ausztrál hegymászó is életét vesztette a Mount Everesten.

Az NTB norvég hírügynökség arról számolt be, hogy egy 45 éves norvég nőt két serpa segített le a hegycsúcsról szombaton, miután hóvakságot kapott.

Az idei hegymászó szezon kezdete óta több százan vágtak neki a Mount Everest meghódításának. A kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően május 11. óta több mint 330 hegymászó érte el a csúcsot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.