Ötkarikás vita minden szinten

A kormány határozott, az ellenzék megosztott a 2024-es olimpia megrendezése ügyében.

B. M. L.
2016. 05. 24. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többpárti megbeszélést tartottak a parlamentben arról a kormánypárti törvényjavaslatról, amely a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szól. Amíg a Fidesz–KDNP, a Jobbik és az LMP legalább megjelent és érdemben elmondta a véleményét a javaslatról, az MSZP nem tartotta fontosnak, hogy részt vegyen az egyeztetésen, míg az Együtt bejelentése szerint őt meg sem hívták.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kijelentette, azt szeretnék, ha az olimpiarendezés nemzeti ügy lenne, és a lehető legszélesebb konszenzus alakulna ki róla. Ha az Országgyűlés megszavazza a kormánypárti javaslatot, akkor törvényi szintre emelkedne az olimpiai pályázat intézményi rendszere, igaz, az elképzelések szerint egy része csak akkor lépne hatályba, ha Budapest elnyerné a rendezés jogát. Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa, a budapesti olimpiai pályázat vezetője úgy véli, Magyarország esélyét döntő mértékben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 elnevezésű reformja teremti meg.

A törvényjavaslatot és az olimpiai pályázatot a Jobbik támogatja, az LMP viszont ellenzi, mert szerinte egy „presztízssportesemény” megrendezése helyett előbb rendbe kellene rakni az egészségügyet és az oktatást. Az Együtt szerint a kormánynak az olimpiai előkészületekre szánt tízmilliárdokat inkább az egészségügyre kellene elköltenie.

Mindeközben a nyilvánosság egyéb színterein is vita zajlik az olimpiai pályázat kérdéséről. A Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) cáfolja azokat a becsléseket, miszerint a magyar gazdaság képtelen lenne megbirkózni a rendezéssel járó kiadásokkal, ugyanakkor kiemeli a sportesemény tömegsportra, egészségesebb életmódra, idegenforgalomra és imázsra gyakorolt hatását.

A nemrég megalakult az „Olimpiát? Ne!” állampolgári kezdeményezésű mozgalomnak viszont az a célja, hogy Budapesten ne legyen olimpia. Honlapjukon azt állítják a mozgalom képviselői, hogy a világ néhány hetes figyelméért több évtizedes megszorításokat és adóemeléseket kellene vállalnia az országnak, hogy állni tudja a rendezés költségeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.