Úszó-Eb: Cseh Lászlót megijesztették a rajtnál

Holland szomszédja elrontotta az indulást, ami majdnem a mi úszónk futamába került. Péntek délelőtti összefoglaló.

2016. 05. 20. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A péntek délelőtti londoni úszó-Eb-program 7 számában voltunk érdekeltek.

Rögtön az elején nagy tétje volt a 200 méteres férfi hátúszás előfutamainak, hiszen négy nevezőnk közül háromnak volt már olimpiai szintideje, de az Eb alakította ki a végső utazókeretet. Még ennél is kicsit bonyolultabb lett a helyzet, mert Földházi Dávid bár megnyerte a „házi versenyt” – és a gyengélkedő Balog Gáborral együtt érdekelt lesz az esti középdöntők során –, még tovább kell javítania időeredményén. Azért azt érdemes megjegyezni, hogy Földházi első, Balog negyedik leggyorsabbként jutott tovább.

Következtek a 200-as gyors úszólányok, az egyaránt visszalépő Hosszú Katinka és Kapás Boglárka híján Késely Ajna és Verrasztó Evelyn. Utóbbi csütörtökön megúszta olimpiai szintjét, így érthető volt, hogy nem nagyon törte magát össze, így viszont az történt, hogy 17. helyével éppen kicsúszott volna az esti középdöntőből, de a háromból egy holland kiesik, így Késely mellett ő is tovább javíthat idején, véglegesülhet a verseny köztük Rióért, számonként ugyanis csak két magyar indulhat. Késely 10. idővel középdöntős, és ha rendbe rakja a rajtját, bármire képes lehet.

100 méter férfi pillangó n az első kérdésre gyorsan választ kaptunk: Biczó Bence ugyanis önmagához képest pocsékul úszva kigolyózta magát a szám második olimpiai indulási jogáért folytatott küzdelemből, míg Kenderesi Tamás nagy harcban, meglepetésre alulmaradt Pulai Bencével szemben. Cseh Lászlót bár megzavarták a rajtnál (a holland Joeri Verlinden beugrott, szinte beesett a rajtnál), nagy második 50-et ment, és legjobb idővel került a péntek esti középdöntőbe, ahol rajta kívül tehát Pulai Bence is úszik majd, a 9. legjobb idő az övé. Kenderesi Tamás 53.60-nal a 23., Biczó Bence pedig 54.55-tel az 50. helyen végzett.

50 m női háton nem sok babér termett György Rékának, aki rosszul rajtolt, és a 39. helyen végzett.

Ugyanezen a távon azért nagyon reménykedtünk abban, hogy a mellúszó Horváth Dávid vagy Financsek Gábor jól szerepel, de előbbi a 35., utóbbi a 21. legjobb időt úszva búcsúzott a további küzdelmektől.

Az egyik legszínesebb versenyszámban, a „nemileg” vegyes gyorsváltóban (4x100) már több örömünk volt, tartalékos négyesünk (Kozma Dominik, Takács Krisztián, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna) a hatodik legjobb időeredménnyel került az esti döntőbe, ahol bármi lehet!

A nap végén jött Kapás Boglárka kedvenc száma, az 1500 m gyors, amelyen esélyeshez méltóan, futamgyőztesként jutott döntőbe, mellette a spanyol armadát követve viszont egy másik magyarért, Juhász Adélért is szoríthatunk – majd szombat este.

A péntek esti (19 óra) program:
800 m férfi gyors, döntő (Gyurta Gergely)
200 m női gyors, középdöntő (Késely Ajna, Verrasztó Evelyn)
100 m férfi pillangó, középdöntő (Cseh László, Pulai Bence)
200 m női mell, döntő
100 m férfi gyors, döntő
50 m női hát, középdöntő
200 m férfi hát, középdöntő (Földházi Dávid, Balog Gábor)
100 m női pillangó, döntő (Szilágyi Liliána)
50 m férfi mell, középdöntő
4x100 m vegyes gyorsváltó, döntő (Magyarország)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.