Úszó-Eb: lábunk előtt hever Európa

Hét magyar érem, ebből négy arany termett Magyarországnak az úszó-Európa-bajnokság csütörtöki estéjén.

2016. 05. 19. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Imponáló úszással, aranyéremre pályázóhoz méltóan a legjobb idővel (8.27:75) került a fináléba Kapás Boglárka 800 m gyorson, ezzel éppen elütve a döntőtől az elődöntők során 9. Késely Ajnát, és ha ebbe az irányba megyünk tovább, ők ketten golyózták ki a végül 10. legjobb időt teljesítő Juhász Adélt. És ha még hozzávesszük a betegségéből frissen felépült Risztov Éva összesített 12. helyét

De gyorsan vissza Kapáshoz: Londonba utazása előtt nem is titkolta az MNO-nak, hogy legalább egy aranyért utazik a brit fővárosba, erre pedig minden esélye megvolt azok után, hogy a szerda délelőtti elődöntőben csaknem 2 másodpercet vert a hazaiak üdvöskéjére, Carlin Jazminra.

800 m női gyors, döntő: a legtovább Kapás Boglárka delfinezett beugráskor. 50 méternél 4 század hátránnyal a második helyen fordult. 100-nál körülbelül ugyanez volt a képlet, egy holland hosszútávúszó hölgy ment elöl az 1-es pályán. 200-nál a harmadik helyen fordult Kapás, de jól kontrollálta az ellenfelek mozgását, senkit nem hagyott elúszni. 300-nál már újra a második volt, de már nem a holland vetélytárs mögött, hanem Vidas Vidalt követve. Féltávnál állt élre, sokkal korábban, mint szokott. 500-nál már több mint egy egész testhossz volt az előnye, ami nem látszott olvadni. 600 méteren szűk két testhossz előnyt szedett össze, és semmi erőltetettség nem látszott a mozgásán. 700-nál kolompoltak a startkövön, Kapás Boglárka pedig iszonyatos fölényre tett szert ekkorra, amit az utolsó 50-en sem engedett már el. Európa-bajnok lett tehát a 23 éves újpesti Kapás Boglárka 800 méter gyorson a londoni Eb-n is, 4 éve szintén nyerte ezt a számot.

A szintén az Újpestben úszó Gyurta Dániel a Facebookon kommentálta Kapás győzelmét:

Nagyon szurkoltam csapattársamnak, Kapás Boginak, és hihetetlenül örülök Európa-bajnoki címének. És szívből gratulálok a teljes magyar csapat fantasztikus napjához!

Úgy reméltük, azonnal folytatódik a csütörtök esti aranyeső: negyed 8-ra írták ki a 200 méteres női vegyes úszás döntőjét, ahol egy délelőtt spóroló Hosszú Katinka (nem állt rajthoz 100 pillangón és a 4x200-as női gyorsváltó tagjaként sem) és egy kvótaszerzés miatt felszabadult Verrasztó Evelyn (200 m gyors) is képviselte a magyar színeket – előbbi világ- és Európa-bajnoki csúcstartóként a legjobb, utóbbi a 4. legjobb időeredménnyel „nevezett” a döntőre. Hogy őrületes buli lesz, biztos volt azáltal, hogy a szám egyeduralkodója mellett két hazai versenyző – Siobhan-Marie O’Connor és Hannah Miley – is ott volt a rövidebbik vegyesfináléban.

200 m női vegyes, döntő: a 4-es pályán Hosszú Katinka, a 6-oson a 200 m gyorson friss kvótás Verrasztó ugrott be a kőről, utóbbi ezen szintén riói indulási jogért is ment. Pillangón Hosszú az élen fordult, háton megtoldotta az előnyét, mellen megtartotta, gyorson pedig egy testhossz fölényére még rárakott egy féllel, aranyérem lett a vége! Verrasztó Evelyn ötödik helyen csapott célba.

Szusszanásként a délelőtt olimpiai szintidőt úszó Bohus Richárdnak drukkolhattunk, hogy valamilyen csoda folytán verekedje be magát a legjobb nyolc közé. 48,92-es idejénél azért valószínűsíthető volt, hogy amint délelőtt, úgy délután is tudnak tudnak jobbat nyolcan. Amiért jött – a riói repjegy –, azt már megszerezte, így Verrasztó Evelynhez hasonlóan felszabadultan úszhatott. A 2-es pályán tempózott, 50-nél a 3. helyen fordult, a hajrában kezdték többen leszakítani, 48,99-cel a futamban 6., összesítésben 12. helyen zárt. Rontott a délelőtti idején, de elismerésre méltó a teljesítménye így is.

És akkor jött sokak kedvence, a bolondozós, 19 éves Szilágyi Liliána a 100 m pillangó középdöntőjében, ahová az 5. legjobb idővel (58,55) úszta be magát. Sajnos magyar társ nélkül, mert sem Hosszú Katinka, sem Verrasztó Evelyn nem vállalta ezt a számot ismert terhei miatt.

A táv ifjúsági olimpiai bajnoka a 3-as pályán startolt. Már elugrása előtt biztos volt, hogy délelőtti idejével simán döntőbe kerülhet, az első középdöntőben csak a dán győztes verte meg az ő 58,55-jét. A startot aztán jól is kapta el, de az első 25-ön beragadt, a második 25-ön szépített. A második ötvenen iszonyatosat küzdött, rossz benyúlással harmadik helyen ért célba. A 4. legjobb idővel lett döntős! A dán Ottesen mellett fog úszni a fináléban péntek este.

– Csodálatos ennyi magyar előtt úszni Londonban, fantasztikusan éreztem magam a 100 méteres pillangóúszás elődöntőjében, ígérem, pénteken még jobb leszek – nyilatkozta az Eurosportnak Szilágyi Liliána.

Hosszú Katinka 100 m hátas döntőjére rápihenhettünk egy 200 méteres férfimell-fináléval, amelyben Gyurta Dániel távolléte és Horváth Dávid középdöntős kiesése (12. hely) miatt nem drukkolhattunk hazánk fiának. De aztán jött az Iron Lady.

100 m női hátúszás, döntő: Hosszú Katinka tökéletesen rajtolt, a 3. helyen fordult 50-nél. A második 50-en Nielsent nagyon megszorongatta, de a 2. hellyel mindenki elégedett lehet, magyar ezüst 100 háton. Bravó! Hosszú így értékelt úszása után:

Ugyan második lettem, de csak örülhetek, mert nagyon jó időt úsztam. Az volt a cél, hogy 59 másodpercen belül érjek célba és ez sikerült.

Még mindig nem jártunk közel a „desszerthez”, amikor Hosszú Katinka kiszállt a medencéből, ugyanis egy újabb dupla magyar szám jött, nem is akármilyen: a 200 m férfi pillangóúszás döntőjében a fényes 4-es pályára szerzett besorolást az Európa- és Európa-bajnoki csúcstartó Cseh László, a harmadik legjobb idő birtokosa pedig Kenderesi Tamás volt, reménykedhettünk tehát piros-fehér-zöldbe boruló dobogóban.

200 m férfi vegyes, döntő: Cseh László a 4-esen, Kenderesi Tamás mellette a 3-ason A közepesnél jobban rajtoltak 50-nél Laci az első, Tamás a hetedik. Cseh Európa-csúcs részidőn belül volt 50-nél. Kenderesi már a harmadik 100-nál, Cseh vezet 150-nél hasonló a helyzet. 200-nál óriási fölénnyel ér falhoz Cseh László, Kenderesi Tamás bronzérmes, álomdobogó!

Cseh László értékelése:

A kazanyi vb-n is képes lettem volna ilyen időre, de ez most jött ki. Szerettem volna megdönteni az Európa-csúcsomat, de azért annak örülök, hogy 1:53 perc alatt értem célba. Úgy érzem, az olimpián ennél még jobb formában lehetek.

Kenderesi Tamás értékelése:

Nagy hajrá volt, ha előbb kezdem, lehet megvan az ezüst is, de az is lehet, hogy akkor nem lesz ilyen erős. Azt éreztem, hogy a tegnapi egyéni rekord sokat kivett belőlem.

A kazanyi vb-n is képes lettem volna ilyen időre, de ez most jött ki. Szerettem volna megdönteni az Európa-csúcsomat, de azért annak örülök, hogy 1:53 perc alatt értem célba. Úgy érzem, az olimpián ennél még jobb formában lehetek.

„Tovább is van, mondjam még?” Az ismerős gyermekvers egykor népszerű szavai köszöntek vissza Sebestyén Dalma úszása után (elvérzett a 200 m mell középdöntőjében, futamában 6.-ként, összesítésben 10.-ként zárt), hiszen jött még az 50 méteres férfi hátúszás fináléja Bohus Richárddal és a második legjobb idővel fináléba jutott 4x200-as női gyorsváltóval.

50 m férfi hátúszás, döntő: Bohus Richárd a kettes pályán rúgta el magát. Kifejezetten szépen rajtolt, ami fontos ezen a távon. Bombameglepetésre ezüstérmet szerzett, mire bárki felocsúdott volna!

A napot a 4x200 méteres női gyorsváltó zárta. Így történt:

Női 4x200 m gyorsváltó: világsztárok sora, 5-ös pályán a mieink. Jakabos Zsuzsanna, a délelőtti befejezőember kezd A svédek belekezdtek, elsőként csapott falnak Sarah Sjöström. Jakabos a harmadik helyen adta át a stafétát Verrasztó Evelynnek, aki 100 méter alatt ledolgozta hátrányunk jelentős részét. A svédek, a britek és a spanyolok nehéz ellenfélnek bizonyultak féltávnál. Ugrik Kapás Boglárka, a 800 m gyors friss Európa-bajnoka. 4. helyen hozta a váltónkat, de a különbségek teljesen eltűntek a 3. váltásra, sőt, Hosszú Katinka első helyen kezdhette a maga 200-át. 150-nel a vége előtt magabiztosan vezettünk, 100-zal pedig még magabiztosabban. Az utolsó százon Hosszú Katinka parádésan tartotta maga mögött az egész mezőnyt, és bár halálosan elfáradt, megszerezte a nap negyedik magyar aranyérmét! Európa-bajnok a magyar női gyorsváltó!

Jakabos Zsuzsanna értékelése:

A végére nagyon elfáradtam, de összességében jó időt úsztam.

Kapás Boglárka értékelése:

Úgy ugrottam vízbe, hogy most mindenkit lenyomok. Amikor a végén láttam, hogy sikerült, akkor tudtam, ez a győzelem már megvan, mivel Katinka az utolsó emberünk.

Összességében 4 magyar arany, 2 ezüst és 1 bronz termett nekünk csütörtökön Londonban.

Pénteken várjuk a diadalmenet folytatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.