Felfüggesztették a riói doppinglabor működését

Az intézmény vezetőinek 21 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek a határozat ellen.

MTI
2016. 06. 24. 20:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WADA pénteki közleménye szerint szerdán zárták be a labort, melyben egyetlen vér- és vizeletmintát sem ellenőrizhetnek a felfüggesztés ideje alatt. A riói labor illetékességébe tartozó mintákat a legszigorúbb biztonsági ellenőrzések mellett elszállítják más, akkreditációval rendelkező laboratóriumokba.

„Ezzel biztosítjuk, hogy ne legyen rés a doppingellenőrzés folyamatában, egyúttal garantáljuk a minták biztonságát” – írta pénteki közleményében Olivier Niggli, a WADA főigazgatója. „A sportolókat biztosítjuk arról, hogy a felfüggesztést csak akkor szüntetjük meg, ha a működés mindenben megfelel az előírásoknak, ugyanakkor meg fogjuk találni a legjobb megoldást arra, hogy az olimpiai és paralimpiai játékokon levett minták ellenőrzése megbízható legyen” – közölték. A riói intézmény vezetőinek 21 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek a WADA határozata ellen.

A labort a 2014-es labdarúgó-világbajnokság idején is felfüggesztették, majd tavaly tavasszal visszakapta engedélyét. A WADA novemberben megfigyelési listára tette a brazil doppingellenes szervezetet, és március közepéig adott haladékot az előírások teljesítésére. Ellenkező esetre a labor akkreditációjának megszüntetését helyezte kilátásba. Idén tavasszal aztán a brazilok bejelentették, hogy minden feltételt teljesítettek a határidőig, így a labor működése biztosítva lesz az olimpia alatt, most azonban a WADA működési hibák miatt mégis a felfüggesztés mellett foglalt állást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.