Horváth Bence és Szomolányi Máté utazhat Rióba

A győriek párosa a K-2 200 méter szétlövésében legyőzte a címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter duót.

Lipiczky Ágnes
2016. 06. 12. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly hatalmas meglepetésre világbajnok lett K-2 200 méteren Tótka Sándor és Molnár Péter. Hüvös Viktor tanítványai ráadásul kétszer nyerték meg a finálét, mert az első érvénytelenített döntő után 40 perccel is ők voltak a leggyorsabbak. Egy ilyen eshetőségre, egy ilyen nyomásra, terhelésre is tökéletesen felkészítette őket edzőjük – idén azonban arra nem tudta, hogy idehaza lesz jobb páros náluk.

A K-2 200 méter vasárnapi szétlövésén ugyanis kikaptak a győriek fiatal kettősétől, Horváth Bencétől és Szomolányi Mátétól. Nemcsak erőtől, de önbizalomtól is duzzadtak Horváthék, akik a májusi első válogató megnyerése után pénteken a másodikban hibáztak. Elrontották a rajtjukat, Horváth kezéből kifordult a lapát, de már azon a vesztett fordulón is jól lehetett látni: a szétlövésben gyorsaságban nehéz lesz velük felvenni a versenyt, hiszen a végére majdnem sikerült ledolgozniuk több mint fél hajónyi hátrányt Molnárékkal szemben. „Ilyen hiba hétévente, ha megesik az emberrel” – nyilatkozta akkor Horváth, aki szombaton elnyerte a K-1 200 méter riói indulási jogát s saját bevallása szerint felszabadultan készülődött a vasárnapi páros szétlövésre. Amelyben már nem rontották el a rajtjukat, s ugyan szoros versenyben, de legyőzték a világbajnoki címvédő egységet.

„Tanultunk a hibából, és tudtam, hogy ha jól kapjuk el a rajtot, akkor nem tudnak megverni minket. Olyan nyugodt voltam a szétlövés előtt, mint még soha. Talán a tegnapi egyes előtt jobban izgultam, mint most. Amikor feleveztünk, nyugtattam Mátét, mert biztos voltam benne, hogy meg tudjuk csinálni. Az olimpiáról még nem akarok beszélni, hiszen egyelőre fel sem fogtam, hogy ott vagyunk. Most az a cél, hogy minél jobban felkészüljünk és a legjobbat hozzuk ki magunkból Rióban – mondta az összecsapást követően Horváth Bence, aki a célba érkezést követően a hajóból a vízbe fordulva ünnepelt társával.

Tótkáék érthetően csalódottan vették tudomásul a vereséget, hiszen régóta tudatosan építették az olimpiai szereplés lehetőségét, de azzal nem számoltak, hogy Horváth Bencéék ekkorát javulnak. Ráadásul a moszkvai Európa-bajnoki szereplés is elúszott számukra.

„Tanulságot nem tudok levonni. Hibát nem észleltem most sem, jó pályát mentünk, egyszerűen gyorsabbak voltak nálunk. Gratulálok a jobbnak, és szívből kívánom, hogy nyerjék meg az olimpiát” – mondta Tótka Sándor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.