Jóváhagyta a vizes vb-s fejlesztéseket a főváros

Több mint egymilliárdot tesz bele a főváros a vizes vb-s fejlesztések költségeibe.

MTI
2016. 06. 08. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület – 23 igen szavazat és 5 tartózkodás mellett – jóváhagyta a fejlesztésekhez szükséges, a fővárosi önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti támogatási szerződés megkötését. A kormány korábban döntött arról, hogy a világbajnoksághoz kapcsolódó fővárosi fejlesztések megvalósításához vissza nem térítendő támogatást nyújt.

A kormány által támogatott projektelemek megvalósításának tervezett összköltsége 9 milliárd 301 millió forint. A kapcsolódó kormányzati támogatás 8 milliárd 224 millió, a fővárosi önrész 1 milliárd 77 millió forint.

A támogatott projektelemek között szerepel a Népfürdő utca–Vizafogó utca felújítása, gyalogos híd létesítése a Rákos-patakon, a Pesti alsó rakpart megújítása, gyalogos-kerékpáros útvonal kiépítése, valamint a Margitsziget környezetfejlesztési feladatai.

Ezek mellett megvalósítandó feladata a Margitsziget csatornázása, a Róbert Károly körút felújítása a Vágány utcai felüljárótól a Népfürdő utcai lehajtóig, a Kárpát utca felújítása, a Margitsziget északi fizetőparkoló-kapacitásának bővítése, valamint a Margitsziget Atlétikai Centrum belső csapadék- és szennyvízhálózat szétválasztása és új hálózatra csatlakoztatása.

A tervek között szerepel a közbringarendszer bővítése is, a vizes világbajnokság helyszíneinek és környéküknek a bekapcsolása a közbringarendszerbe. Egyebek mellett 27 új gyűjtőállomást létesítenének és 335 új kerékpárt szereznének be, valamint fejlesztenék a kapcsolódó közterületi infrastruktúrát, az érintett közúthálózaton gyalogos- és kerékpárosbarát átalakításokat végeznének.

A főváros erre európai uniós forrásokat venne igénybe, mintegy 700 millió forint összegben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.