Kétéves eltiltást kapott Sarapova

A játékos a decemberben tiltólistára került meldonium nevű szerrel bukott meg a doppingteszten.

MTI
2016. 06. 08. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötszörös Grand Slam-győztes játékos az egyik első volt azok között, akik a decemberben tiltólistára került meldonium nevű szerrel buktak meg. Sarapovának januárban a melbourne-i ausztrál nyílt bajnokságon lett pozitív a doppingtesztje.

A 29 éves játékos hivatalos Facebook-oldalán értetlenül állt a szervezet döntése előtt, ugyanis véleménye szerint a vele szemben lefolytatott vizsgálat bizonyította, hogy nem teljesítményfokozás céljából használt tiltott szert, illetve tudtán kívül doppingolt. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fog fellebbezni.

Sarapova korábban azzal védekezett, hogy a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt, szívritmuszavart állapítottak meg, és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni.

A korábbi világelső – akivel a hír napvilágra kerülését követően legnagyobb szponzorai szinte azonnal szakítottak – eltiltása 2018. január 26-ig szól.

A véráramlást javító meldonium – amely rajta van az új, január elseje óta érvényes WADA-tiltólistán – szívgyógyszerként Mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Ami általánosságban igaz: használata javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és a mentális terhelhetőséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.