Kiderítettük, melyik magyar Himnusz megy Rióba

Nem ismétlődhet meg a londoni Himnusz-botrány az olimpián, az Erkel-társaság műve utazza át az óceánt.

2016. 06. 08. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó-Eb után alig egy hónappal indul az olimpia Rio de Janeiroban, ahol az Európa-bajnoksághoz hasonlóan legalább háromszor azért felcsendül a magyar Himnusz.

Az előző ötkarikás játékokon, Londonban nyolc alkalommal is bejátszhatták, ám először, Szilágyi Áron kardvívó elsősége után még egy teljesen fals változat szólt, ami kiverte a biztosítékot mind a magyar közvéleményben, mind a MOB-nál. Érdekes módon nemcsak a magyarok, de a hollandok még a 16. században keletkezett himnuszát is teljesen szétroncsolták a Londoni Filharmonikus Zenekar kapkodó zenészei – nem csoda, 52 óra alatt kellett rögzíteniük több mint 200 nemzet himnuszát, a BBC akkori tudósítása szerint kevesebb mint negyed munkaóra jutott egyetlen nemzeti induló feljátszására az Abbey Roads Studiosban.

A Magyar Olimpiai Bizottság gyorsan lépett, így a továbbiakban egy elfogadhatóbb változatot hallhattak Gyurta Dánielék.

A hasonló helyzetek elkerülésére a MOB felkérte az Erkel Ferenc Társaságot, hogy állítson össze egy jól énekelhető, 90 másodperces változatot a Himnuszból. A társaság Somogyváry Ákos vezetésével neki is látott a munkának, és 2013-ra a MÁV Szimfonikusok kezei közül kikerült a nagy mű: a korábban megszokottnál kissé gyorsabb, egy tiszta kvarttal (négy hanggal) lejjebb elhelyezett művet pró és kontra is kritika alá vette a közvélemény, portálunkon is teret adtunk a különböző véleményeknek.

Hogy mennyire voltak jogosak az akkori kritikák, azt valójában az Erkel-társaság Himnuszának elterjedtsége – vagy el nem terjedettsége – mára talán eldöntötte.

A kérdés ettől még kérdés maradt: valójában melyik Himnuszt viszi el a MOB a riói olimpiára? A válaszokért Siklós Erikhez, a Magyar Olimpiai Bizottság sajtósához fordultunk, aki megkeresésünkre közölte: az Erkel-társaság által elkészített, 90 másodperces, az előírások miatt kórusmentes Himnusz szólhat majd, ezt befogadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is.

Magyarország sport- és olimpiai Himnusza (a meghallgatáshoz kattintson!)

Rio de Janeiroban tehát ez a változat szólhat majd a magyar sportolóknak, reméljük, minél többször.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.