Női kajak négyes: fontos visszavágás Rio előtt

A dobogós helyek közül négy (1-1-2 eloszlásban) született olimpiai számban.

Lipiczky Ágnes
2016. 06. 25. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt olimpiai számban rendeztek finálékat szombaton a moszkvai Európa-bajnokságon. Aranyérmes lett a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina alkotta kvartett K–4 500 méteren, ezüstös a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence páros K–2 1000 méteren, míg Vasbányai Henrik és Mike Róbert C–2 1000 méteren, Kopasz Bálint K–1 1000 méteren a dobogó harmadik fokára kapaszkodott fel. C–1 1000 méteren az utolsó egyéni számában szereplő pekingi olimpiai bajnok Vajda Attila a negyedik helyen zárt.

A nap egyik legnehezebb küldetését a fiatal Kopasz Bálint abszolválta, aki a németek ászát, világbajnokát, Max Hoffot szorította le a dobogóról.

„A szokásos taktika szerint versenyeztem, az első kétszázötven erős volt, az utazóm nyolcvanszázalékos, majd az utolsó kétszázötven a maximum. Nem számítottam arra, hogy dobogós leszek, de szerettem volna a legjobb hat között zárni” – mondta szerényen Kopasz Bálint a döntő után.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összetételű csapathajó Moszkvában visszavágott a fehéroroszoknak a milánói világbajnokságon elszenvedett vereségért. A fehéroroszok kezdtek jobban, féltávnál azonban már Szabó Gabrielláék robogtak át az élen, s nem is tudta őket megfogni a rivális kvartett.

„A magyar négyestől mindig kötelező feladat a győzelem. Tulajdonképpen eddig csak egyszer ültünk össze, és itt, Moszkvában csúsztunk ki egyszer a csapathajóval. Ez volt az első pályánk, és szerintem magunkat is megleptük azzal, hogy ilyen jól ment, és nem estünk szét” – magyarázta Csipes Tamara.

„Jó első háromszáz méter után Tami hoppjára begyújtottuk a tartalékokat. Lényegében ez volt a taktikánk” – mondta a döntő után Kozák Danuta.

„Igazából ez olyan takarékos pálya volt, biztosra mentünk, igyekeztünk jó mozgással megnyerni a versenyt” – tette hozzá Szabó Gabriella, míg Fazekas-Zur Krisztina arról beszélt, hogy van még munka, de idejük is van arra, hogy jól elvégezzék azt a riói játékok előtt.

Vasbányai Henrik és Mike Róbert is bizakodik a szép eredményben a riói olimpián. Most, Moszkvában munkából, alapozásból érkezve bronzérmesek lettek C–2 1000 méteren, pedig a pálya első fele alapján álomnak tűnt az a dobogó. Oláh Tamás tanítványai azonban elővették nagyszerű hajrájukat, s végül a harmadik helyen zártak.

„Azt hiszem, magabiztosságot adhat nekünk, hogy munkából, nem csúcsformából is tudunk ilyen eredményt elérni. Végre normális pályát mentünk, ami sokat jelent nekünk” – mondta Mike Róbert, akinek párja, Vasbányai Henrik az olimpián egyesben is rajthoz áll.

Hogy hány számot tud vállalni Rióban Dombvári Bence, az még nagy kérdés. Mindenesetre szombaton szép hajrájuknak köszönhetően ezüstérmes lett párjával, Hufnágel Tiborral K–2 1000 méteren. A győzelmet egy érdekes duó, Max Hoff és Marcus Gross párosa szerezte meg. Gross eredeti párja, Max Rendschmidt betegség miatt kihagyta a kontinensviadalt.

„Nem a finis volt a mérvadó, hanem az, hogy az első ötszázon elmentünk, és egy kis előnyre tettünk szert. Aztán utazóban kiengedtünk, a végére pedig a megszokott finisünket hoztuk. Most nem hoppoltam, mert most az már késő lett volna. Kétszázötven méternél éreztem, hogy húz alólam ki a hajó, vagyis Tibike korábban nyitotta meg a hajrát, én már csak próbáltam tartani a csapást vele, és kibírtuk a végére” – mondta Dombvári Bence.

„Lehet, hogy Bence azt érezte, hogy én húzom, én meg azt, hogy ő tolja alám a hajót. Az indításom belső megérzés volt, ha akkor nem nyitjuk meg a hajrát, lecsúszunk a dobogóról” – tette hozzá Hufnágel Tibor.

A nap során K–4 500 méteren aranyérmes lett a Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter, Somorácz Tamás alkotta kvartett, Takács Tamara K–1 1000 méteren és Medveczky Erikával párosban is ezüstérmes lett, valamint bronzérmet szerzett a Balla Virág, Takács Kincső kenu kettes 500 méteren.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.