Thiem, a teniszvilág új csillaga

A hatalmas tehetségnek tartott osztrák Dominic Thiem a salak után füvön is bizonyítja tudását.

B. M. L.
2016. 06. 12. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan találgatják, vajon ki lehet az a tehetséges fiatalok közül, aki veszélyes lehet a nagy négyes – Novak Djokovic, Andy Murray, Roger Federer és Rafael Nadal – pozíciójára a férfi tenisz élén. Nos, egy nevet mindenképpen érdemes lesz megjegyezni, hiszen az osztrák Dominic Thiem idén egyértelműen betört a legszűkebb elitbe, ráadásul a héten zajló stuttgarti füves pályás tornán egyértelműen bizonyította, nemcsak salakon tud teniszezni.

Thiem idén három tornát nyert salakon – Buenos Aires, Acapulco és Nizza –, mégpedig úgy, hogy ezen a borításon legyőzte Rafael Nadalt (Buenos Aires) illetve Roger Federert (Róma) is. Utóbbit most a saját felségterületén, füvön is legyőzte, ráadásul több mérkőzéslabdát hárítva. Hogy ez a 3:6, 7:6, 6:4-es siker mekkora bravúr Federer ellen ezen a borításon, tán elég bizonyíték, hogy a svájcit Nadalon (2008), Djokovicon (2014, 2015) és Murray-n (2012) kívül egyedül egy bizonyos ukrán Sztahovszkij tudta egyszer legyőzni még 2013-ban.

És most Thiem a stuttgarti torna elődöntőjében. Az osztrák elképesztő formában van, ráadásul elég jól sikerült az átállása a salakról fűre, hiszen a Roland Garroson is eljutott az elődöntőig. Idén már 1,6 millió dollárt teniszezett össze, a januári 20. pozícióból már a hetedik helyen áll a világranglistán, ami nem csoda, hiszen 52 meccséből 41-et megnyert – ez 78 százalékos teljesítmény –, és mostani játékát látva nem csodálkozhatnánk azon, ha év végére stabilizálná a helyét a legszűkebb elitben.

A mai stuttgarti fináléban mindenesetre van elszámolnivalója Phillip Kohlschreiberrel, ugyanis a német idén a müncheni torna fináléjában már legyőzte Thiemet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.