Vajda Attila mégis ott lesz az Eb-n

Ugyan az olimpiai válogatóverseny szétlövésében kikapott, mégis ott lehet Moszkvában.

MTI
2016. 06. 15. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peking olimpiai bajnoka kenusa Szegeden Vasbányai Henrikkel szemben maradt alul, ám ahogyan a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szerdai közleménye fogalmaz, a moszkvai kontinensviadal nem tud választ adni arra, hogy utóbbi milyen erőt képvisel majd az egyes mezőnyben, hiszen az időrend miatt nem kivitelezhető a duplázás. Ugyanis Vasbányai Mike Róberttel C-2 1000 méteren is érdekelt lesz.

Az MKKSZ 39 fős csapatot hagyott jóvá a moszkvai Európa-bajnokságra, amelyet jövő péntektől vasárnapig rendeznek az orosz fővárosban.

Férfi kajak szakágban a válogatón triplázó Dombvári Bence az időrend miatt csak két számban rajtol a kontinensviadalon: Hufnágel Tiborral K-2 1000 méteren, valamint a négyessel száll vízre. K-1 1000 méteren a tavaly ifjúsági világbajnok, idén a felnőtt mezőnyben is remeklő Kopasz Bálint szerepel. Bár két számban, Szomolányi Mátéval K-2 200 és K-1 200 méteren is kvalifikációt szerzett Horváth Bence, az időrend miatt ő is csak az egyik számot tudja vállalni, az pedig a páros lesz. K-1 200 méteren így a válogatón második Birkás Balázs indulhat. A férfi szakág érdekessége, hogy a K-4 500 méteres csapathajóban szerepet kapott Tótka Sándor és Molnár Péter, akik Nádas Bencével és Somorácz Tamással ülnek majd egy hajóba.

„Fontosnak tartottam, hogy azok a versenyzők is szóhoz jussanak, akik csak szétlövésben maradtak alul. Mivel a K-4 500 méter most került vissza az Európa-bajnoki programba, így Tótka Sándorék ebben a számban kapnak lehetőséget\"

– mondta Storcz Botond felnőtt vezetőedző, aki kitért a K-4 1000 méteres egységet érintő válogatási elvre is. „A válogatási elvek szerint az olimpiai távú csapathajó akkor indulhat az olimpián ebben az összeállításban, ha az Európa-bajnokságon jó eredményt ér el. Hogy mi a jó eredmény? Ezt itt és most nem lehet egzaktul megfogalmazni, hiszen nem tudjuk, hogy milyen rivális egységek indulnak, kikhez kell viszonyítani a csapathajó teljesítményét” – tette hozzá Storcz Botond.

A női kenu, valamint a női kajak szakágban a válogatón nyertes versenyzők szerepelnek – egyetlen kivétel lehet. Storcz Botond ugyanis a női csapathajóban szeretné kipróbálni Vad Ninettát és Fazekas-Zur Krisztinát is, pénteken dönt arról, hogy milyen összeállításban szerepel majd a négyes a kontinensviadalon.

„A tavalyi évből tanulva látni szeretném, hogy ténylegesen melyik összetételben a legjobb a négyes. Ami az Európa-bajnokság után is változhat, bőven van időnk arra, hogy valóban tökéletes csapathajót rakjunk össze\"

– árulta el a vezetőedző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.