Embertelen rekordot állított fel egy amerikai futó

A múlt héten hét maratont teljesített, az elsőt az Antarktiszon, az utolsót Ausztráliában.

2017. 01. 30. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét nap alatt hét kontinensen hét maratont futott a 42 éves amerikai Michael Wardian a múlt héten, méghozzá 2 óra 45 perces átlagidővel, ami új rekord a World Marathon Challenge történetében. A világ legdurvább futóversenyét mindössze harmadszor rendezték meg eddig, és összesen 30-an próbálkoztak a teljesítéssel, Michael Wardian mégis „normál” körülmények között is tekintélyt parancsoló átlagidőt produkált.

A „kísérletezők” az Antarktiszon kezdik a futást, embertelen téli körülmények között, jóval fagypont alatt. Másnap Chilében, harmadnapon Miamiban, a negyedik napon már az öreg kontinensen, a spanyolországi Madridban, majd még Marokkóban, Dubajban és Ausztráliában teljesítik a 42 195 métert, megküzdve a változó éghajlati viszonyokon kívül az időzónák jelentette kihívással is.

A Sports Illustrated tudósítása szerint Wardian a hét maraton eszméletlen átlagidején túl azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy az Antarktiszon is bekerült a lélektani 3 óra alá (2:54,54).

Wardian számára – mint a cikk megjegyzi – a maratonfutás szinte séta, folyamatosan indul versenyeken, nem idegenek tőle az ultra távok sem, indult már például a 135 mérföldes Death Valleyn és a 150 mérföldes szaharai ultrán is. A klasszikus maratoni távon egyéni legjobbját 2012-ben futotta az amerikai olimpiai válogatón (2:17,49). Mostani versenytársai között ott volt például az amerikai olimpikon Ryan Hall is, aki a félmaraton amerikai rekordját tartja 59.43-mal, a pekingi olimpián (2008) a 10. helyen futott célba, maratoni távon 13 perccel tud jobbat Michael Wardiannél. Csakhogy ez nem egy átlagos maratonfutó verseny.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.