„Az eredmények nem igazolják a sportra költött pénzeket”

Hiába magas a sport anyagi támogatása, az érem nem megvásárolható, a kulcs ugyanis a hatékonyságban rejlik.

MNO
2017. 02. 01. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába költ a magyar kormány 2010-óta rengeteg pénzt a sportra, amivel felzárkóztunk a nemzetközi mezőnyhöz, mellettünk párhuzamosan több ország hasonlóképp cselekszik – mondta Gulyás Erika a Testnevelési Egyetem sportmenedzsment-tanszékének tanársegédje a Digi Sport Reggeli start című műsorában.

A szakember szerint hiába jelentős az anyagi támogatás, az érem nem megvásárolható, a kulcs ugyanis a hatékonyságban rejlik. A hatékonyság a kutatások szerint csökken, és számszakilag nem kimutatható, hogy a sportba ölt pénz megtérülne. Ennek főleg az az oka, hogy legtöbb pénzt az utánpótlás kapja, amelynek öt-tíz éves átfutási időt kell adni.

„A szövetségek az eredményekre kapják a forrást, ugyanakkora a fordított kapcsolat nem működik, hiszen az eredmények nem igazolják a sportra költött pénzeket” – tette hozzá Gulyás Erika.

Szerinte az segítené a hatékonyságot, ha a sportfinanszírozás logikáját árnyaltabbá tennék, hiszen a sportágakat nem szabad tiszta eredményesség alapján összehasonlítani. Például a vízilabdában sokkal kevesebb érem szerezhető, mint úszásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.