Az úszókapitány lép: Tusup edzőbizottsági tag lehet

Sós Csaba Hargitay Andrásról, Széles Sándorról és arról, hogy reformot sürget az utánpótlás háza táján.

HZS
2017. 02. 01. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Úszószövetség frissen megválasztott kapitánya a szerdai Nemzeti Sportnak beszélt az előtte és mögötte álló időszakról. Sós Csaba elmondta, szükség van Széles Sándorra és az ő szaktudására, ezért is beszélgetett vele, ám jelezte neki, időt és türelmet kér, mivel nem tud rögtön segíteni.

Váltott már néhány szót Hargitay Andrással is, aki ugyan nehéz helyzetbe került, de egy tény vitathatatlan vele kapcsolatban: mindig is a magyar úszósport korszakos alakja marad. Azt az úszókapitány nem tudja, hogy elődje fog-e még a magyar úszósportban dolgozni, mert még életében nem volt edző.

Az azonban biztos, tett lépéseket azért, hogy Shane Tusup bekerüljön a héttagú edzőbizottságba, ahogy az is: az áprilisi országos bajnokság után tesz javaslatot az elnökségnek, kik legyenek benne a szűkebb világbajnoki csapatban – ha elfogadják a jelölt személyeket, ők már „sérthetetlenek” lesznek.

Sós Csaba kiemelte, az a fontos, hogy az adott világversenyen ússza meg a legjobbját a sportoló és nem az, hogy az úszók hétről hétre egymást kiüssék a versenyből. Továbbá támogatta, hogy változtassák meg a bajnoki kiírást. Ezek után az országos bajnokság nyílt lesz, így bármelyik ország sportolója elindulhat, viszont 100 és 200 gyorson csak magyarok indulhatnak a döntőben. Erre azért van szükség, hogy a kapitány lássa, a rivalizálók ugyanolyan körülmények között hogyan teljesítenek.

Sós az utánpótlásban is tervez változásokat: a túlterheltség miatt fékeket építene a rendszerbe, egyben átszervezné a jövő bajnokija programot.

Röviden szót ejtett az elmúlt egy évről és a Hosszú Katinka által kirobbantott botrányról, amelynek következtében több ember is távozott a szövetségtől. Szerinte a konfliktus olyan kérdéseket hozott a felszínre, amelyekben változásra van szükség, és amelyeket nem kezeltek jól.

Sós Csaba lapunknak adott interjúját ITT olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.