Folyamatosan buknak a londoni keleti olimpikonok

Újabb három sportolót zártak ki utólag a 2012-es londoni játékokról doppingvétség miatt.

MTI
2017. 02. 01. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett versenyzők Antonyina Kriovsapka orosz futó, az amerikaiak mögött ezüstérmes női 4x400-as váltó tagja, továbbá Adem Kilicci török ökölvívó és Vera Ganejeva orosz diszkoszvető. Mindhármuk szervezetében a tiltólistán szereplő, turinabol nevű anyagra bukkantak a minták újraelemzése során.

A 4x400-as orosz staféta már a 2008-as pekingi olimpián is megbukott a doppingszűrésen, és a tagoknak vissza kellett adniuk ezüstérmüket.

A NOB több mint ezer mintát vizsgál át újra a 2008-as és a 2012-es játékokról, legutóbb – két héttel ezelőtt – Hadzsimurat Akkajev orosz súlyemelő akadt fenn a szűrésen.

Az orosz doppingbotrányt kirobbantó és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) koronatanúja, Julija Sztyepanova szombaton két év után ismét elindult egy nemzetközi fedett pályás viadalon. A verseny után nyilatkozott a sajtónak. Többek között arról beszélt, hogy csak az Amerikai Egyesült Államokban érzi biztonságban magát, és ha újra lehetősége lenne arra, hogy kitálaljon, akkor megtenné.

Az amerikai pénzforrásokból dolgozó WADA helyett a honi atlétikaszövetség főtitkára szerint sportágankénti független doppingellenes szervezetekre volna szükség. Részletek itt, ahol az orosz doppingkrónikáról is mindent megtudhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.