Nyolc éve ölték meg Marian Cozmát

A mindenki által szeretett román óriás Magyarországon tanult meg igazán kézilabdázni.

AA
2017. 02. 08. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc éve, február 8-án gyilkolták meg Veszprémben Marian Cozmát, a helyi kézilabdacsapat mindenki által szeretett román beállóját. A története közismert, a helyi Patrióta bárban egy roma társaság kötött bele a kézilabdacsapat tagjaiba, akik Iváncsik Gergő gyermekének születését ünnepelték. Marian Cozmát halálos szúrás érte. A szerb Zarko Sesumot fejbe rúgták, arcsonttörés miatt meg kellett operálni. A horvát Ivan Pesiccel szintén késszúrással próbáltak végezni, szerb csapattársa, Urosz Vilovszki vitte el a kórházba, az egyik veséjét ki kellett venni.

Kevésbé ismert, hogy nem ez volt az első eset, amikor Marian Cozmát megkéselték. Négy évvel korábban még a bukaresti Dinamo játékosa volt, amikor a román fővárosban a helyi rivális Rapid drukkerei szúrták meg. A hatalmas, 211 centis román óriás egy évvel később szerződött Veszprémbe, és valójában itt, Mocsai Lajos edzősége idején tanult meg igazán hatékonyan kézilabdázni. Játékkapcsolata különösen jó lett a csapat szerb származású honosított irányítójával, Eklemovics Nikolával, ketten együtt rengeteg gólt hoztak össze. A 2008-as KEK-sorozatban a végső győzelemig is eljutott velük a csapat. 

2009-es meggyilkolása után a tetteseket napokon belül elfogták. 2011-ben Veszprémben első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték az első- és a másodrendű vádlottat (Cozma, illetve Pesic késelőjét), ebből 30 évet kellett volna letölteniük. Egy évvel később Győrben, másodfokon jelentősen enyhítettek az ítéleten, 18 évre csökkentve az első- és a másodrendű vádlott börtönbüntetését. A társtettes harmadrendű vádlott esetében 20 évről 8 év szabadságvesztésre csökkentették a büntetést, ezt a felülvizsgálat során 13 évre változtatták. A negyedrendű vádlott – aki szemtanú szerint egy székkel többször lesújtott a földön fekvő Cozmára – 2011-ben ötéves börtönbüntetést kapott, tavaly márciusban jó magaviseletért idő előtt szabadult. A perben összesen hét személy volt érintett, a hetedrendű vádlott két év börtönbüntetést kapott. 

Az áldozatok közül az irányító-átlövő Zarko Sesum 2010-ben a Bundesligában folytatta, négy éven át az RN Löwenben játszott, majd Göppingbe szerződött. A kapus Ivan Pesic egy vesével nem kaphatott Magyarországon sportorvosi engedélyt. Visszatért hazájába, Zágrábba, jelenleg a fehérorosz Meskov Breszt kapusa (a honosított Dzsamali Iman csapattársa), fontos védésekkel segítette az elődöntőig jutó Horvátországot a januári franciaországi világbajnokságon. A Breszt február 9-én, csütörtökön este 18.30-tól játszik Bajnokok Ligája-meccset, a Szegedet fogadja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.