Sajtburesznek sem lesz ingyen a világbajnokság

A budapesti vizes viadalra már most nagy tülekedés látszik néhány számban.

2017. 02. 08. 6:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kézsérüléséből felépült Kenderesi Tamás a 200 méter pillangóúszás 2017-es világranglistájának élére állt a hétvégén a nizzai pénzdíjas versenyen. Az 1:55,20-as „űridő”, amellyel a riói olimpián ötödik lett volna, ráirányítja a figyelmet arra, hogy Hosszú Katinka mellett egyre több úszónk lesz a topon, és ez igen biztató fél évvel a budapesti úszó-vb előtt. Gyorsan végigböngésztük a világranglistákat, és megnéztük, a nemzet „Sajtbureszén” kívül még kik azok, akik idén figyelmet és vb-részvételt érdemlő időeredményt teljesítettek. A kvalifikáció során elméletben az is lehetséges, hogy éppen 200 méter pillangón lesz négy magyar is – Kenderesi, Cseh László, Biczó Bence és Verrasztó Dávid –, aki megússza a világbajnokság A szintjét. Közülük, ahogy más számokban, az a két versenyző lesz ott a mezőnyben, aki július 13-án erősebb időeredmény birtokosa.

Bár a 100-on olimpiai ezüstérmes Cseh Lászlóról Sós Csaba szövetségi kapitány kijelentette, ha nem úszik a vb-ig jobbat, akkor is a riói döntős idejét veszi számításba – a „Csehd Le Phelps” trió (Cseh László, Chad Le Clos és Michael Phelps) 51,14-gyel állt a dobogó második fokán Rióban –, ehhez azért még lesz egy-két szava Kenderesi Tamásnak, Pulai Bencének és a Csehtől már csak 72 századmásodperces hátrányban lévő, alig tizenhat éves Milák Kristófnak.

Úszósportunk legrapszodikusabb alakja, Verrasztó Dávid Nizzában kirobbanóan ment. 400 méter vegyesen ranglistamásodik ideje lett (4:16,58), rajta kívül még csak ketten vb-szintesek a világon, de a rövidebb vegyesen (200 méter) is csak 8 századmásodpercre van a kvalifikációtól, negyedik a ranglistán. Új „találmánya” a 200 méter hát – Nizzában ezt is nyerte –, ezen egyelőre csak teszteli magát, de mivel nincs még A szintesünk, megharcolhat a két hely egyikéért Bernek Péterrel, Grátz Benjáminnal, Balog Gáborral és Telegdy Ádámmal.

A hölgyeknél Hosszú Katinkán kívül senkinek sincs még idei A szintes úszása semmilyen számban. Nála csak az lehet kérdés, hogyan osztja be a szintidők megúszását. Hosszú mindhárom nizzai versenynapon három aranyat repesztett – 200 és 1500 méter gyorson, valamint 200 és 400 méter vegyesen vb-jogosultsággal vezeti a világranglistát, 800 méter gyorson második, 400-on harmadik, és jelenleg még szintidő alatt van 100 méter háton, de így is negyedik a rangsorban –, olimpiai aranyérmet érő ideje már eleve kvalifikálja őt.

A „nevezési” időszakban tehát a tavalyi Eb- és olimpiai idők is „játszanak”, így ne higgyük, hogy például Gyurta Gergely, Kapás Boglárka vagy Jakabos Zsuzsanna világbajnoki részvételét bármi is fenyegeti, ugyanakkor Gyurta Dánielnek, a 200 méter mell londoni olimpiai bajnokának nagyon ajánlott összeszednie magát tavaszra, ha valami nagy dologra vágyik Budapesten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.